La moció socialista insta, a Consell i Govern, a regular aquestes explotacions ramaderes extensives amb l’aprovació d’una moratòria de dos anys que permeti la reforma legislativa i la modificació del PTI de Mallorca. La votació per unanimitat inclou els vots de l’equip de govern municipal, PPVox i ASI, que d’aquesta manera contradiuen l’actitud en aquest tema del Govern de Prohens. La sessió del ple d’ahir vespre va comptar amb la presència de membres de les plataformes ciutadanes contra les ‘macro-granges’.
El Grup Socialista a Llucmajor ha aconseguir fer prosperar la moció presentada al ple municipal que rebutja l’activitat de les ‘macro-granges’, insta al Govern i al Consell a la seva regulació legal, mentre la qual es proposa una moratòria de dos anys per impedir la instal·lació d’aquestes indústries. La moció, defensada pel portaveu del Grup Municipal Socialista Jaume J. Oliver, va en la mateixa línia de la iniciativa aprovada dijous de la setmana passada al Consell de Mallorca, també presentada pels socialistes, que va obtenir el vot favorable del PP a la sessió del ple insular.
L’actitud del PP respecte a la implantació d’aquestes macro-granges a Mallorca no ha estat homogènia. El dimarts passat el vot de PPVox al Parlament va impedir que prosperés una esmena socialista al Decret llei de Simplificació Administrativa, actualment en tramitació. Una negativa que es contraposa al mandat majoritari del Consell de Mallorca i també de l’Ajuntament de Llucmajor en contra de les ‘macro-granges’, en els dos casos amb l’aval del vot del PP.
La moció aprovada ahir a Llucmajor, de manera íntegra i per unanimitat, rebutja infraestructures ramaderes intensives, com la “macro-granja” aviària de Sineu, i en la qual es demana al Govern que aprovi una moratòria que eviti la implantació d’aquestes explotacions ramaderes extensives mentre que es modifica la legislació en aquest sentit. Però a més inclou la revisió de l’actuació de la instal·lació que Avícola Son Perot ja explota a Llucmajor.
Oliver ha qualificat l’aprovació de la moció socialista al ple com a “històrica”, i també ha volgut agrair la presència i l’actitud dels membres de la plataforma contra la macro-granja projectada a Sineu, que ha estat presents a la sala durant la celebració del ple.
Especialment rellevant ha estat el vot favorable del PP en aquesta iniciativa socialista, hores després que el Govern de Prohens s’hagi negat repetidament a posicionar-se en contra de les macro-granges i a aprovar una moratòria immediata per impedir la tramitació de projectes ramaders de grans dimensions, mentre que es tramita una modificació legislativa definitiva que impedeixi d’arrel la implantació d’aquestes industries ramaderes intensives a Balears. Hagués bastat en fer suport a l’esmena socialista presentada en la ponència del Parlament.
És difícil d’entendre que en la qüestió de les explotacions ramaderes intensives el PP no tingui una posició homogènia, ja que mentre que al Consell de Mallorca, a Sineu, a Maria de la Salut i ara a Llucmajor, la formació expressa el rebuig al projecte i la solidaritat amb les demandes dels veïns afectats, el Govern no s’atreveix a adoptar aquesta mateixa línia i recollir les demandes dels seus batles, del Consell i sobretot, dels veïns afectats. Una actitud del Govern de Prohens i del conseller Simonet sospitosa de defensar interessos privats de l’empresa que abandera el projecte, abans que la postura dels ciutadans afectats i de les administracions locals i insulars que ja els han fet suport.
La iniciativa socialista aprovada a Llucmajor inclou també el compromís per a la modificació del Pla Territorial de Mallorca, per que des del punt de vista urbanístic el Consell també pugui impedir la implantació d’aquest tipus d’explotació. En el cas del projecte de Sineu, l’acumulació de 750.000 gallines ponedores suposaria un elevat impacte en el consum d’aigua, la generació de més de 30.000 tones de residus anuals i la sobre-ocupació de la xarxa viària, entre altres molèsties a tots els veïns de les poblacions limítrofes. Unes interaccions que la moció de Llucmajor pretén controlar en referència a l’activitat de la granja avícola actualment en funcionament al municipi.