La secretària general dels Socialistes de Mallorca, Catalina Cladera i el portaveu adjunt al Parlament, Marc Pons, han participat a l’Assemblea oberta celebrada a Maria de la Salut, per expressar el posicionament contrari a l’establiment de ‘macro-granges’ i recollir les aportacions de les plataformes ciutadanes constituïdes i de veïns de Muro, Sa Pobla, Lloret, Llucmajor, Llubí. Montuïri i Sineu. Cladera ha recordat que mentre que al Consell i a l’Ajuntament de Llucmajor el PP va donar el seu suport a mocions socialistes que són contràries a aquestes explotacions agràries extensives, al Parlament el conseller Simonet no va ser gens categòric i va deixar la porta oberta a què es puguin implantar grans explotacions ramaderes a Mallorca.
Els municipis més afectats del Pla de Mallorca per a la possible instal·lació d’una granja aviària de grans dimensions, conjuntament amb Llucmajor, a on ja hi ha una explotació d’aquestes característiques, han acudit a l’Assemblea oberta monogràfica sobre ‘macro-granges’, que s’ha celebrat a Maria de la Salut.
Durant la reunió, Cladera i Pons han explicat als presents la postura dels Socialistes totalment contrària a la implantació d’aquest tipus d’indústries ramaderes a Mallorca, per estar poc dimensionades i tenir poc a veure amb la tradició ramadera de petites i mitjanes explotacions. Els Socialistes han recollit la preocupació dels presents, donat que el Govern de Prohens no ha descartat en absolut que es puguin dur a terme aquestes ‘macro-granges’, començant pel projecte d’Avícola Son Perot a Sineu. “És un doble discurs del PP que ens preocupa per que no sabem quins interessos te el Govern en favor d’una explotació que els seus batles i regidors del pla i el mateix president del Consell han rebutjat”, ha dit Cladera.
Així, mentre que el PP a nivell local i insular s’ha posicionat clarament en contra del projecte de Sineu i a favor d’una moratòria de dos anys que permeti una modificació legislativa que vagi en aquesta línia de control de les explotacions ramaderes de Mallorca, en canvi al Parlament no ha estat capaç d’acceptar l’esmena del Grup Socialista, en el debat de la convalidació del Decret llei òmnibus del Govern, que precisament recollia el mateix que la moció plantejada (i votada favorablement) al Consell de Mallorca. “Els doblers darrere del projecte i els interessos per tirar endavant la ‘macro-granja’ són prou grossos com per pensar que aquesta iniciativa es pugui aturar fàcilment, per que al PP hi ha un pols entre els que hi estan a favor i en contra”, ha dit Marc Pons.
Tant al ple del Consell de Mallorca del passat 19 de setembre, com en de l’Ajuntament de Llucmajor, de dijous passat, es va notar la presència de membres de la plataforma ciutadana en contra de la ‘macro-granja’ de Sineu, que en tot moment va oferir suport a les propostes socialistes.
A Llucmajor el Grup Socialista també va aconseguir fer prosperar la moció presentada al ple municipal que rebutja l’activitat de les ‘macro-granges’. En aquest cas, a més, es va incloure un punt específic que instava a la revisió de l’actuació de la instal·lació que Avícola Son Perot ja explota a Llucmajor.
La iniciativa socialista en relació a les ‘macro-granges’, que s’ha exposat avui en la reunió de Maria de la Salut, inclou també el compromís per a la modificació del Pla Territorial de Mallorca, per que des del punt de vista urbanístic el Consell també pugui impedir la implantació d’aquest tipus d’explotació. En el cas del projecte de Sineu, l’acumulació de 750.000 gallines ponedores suposaria un elevat impacte en el consum d’aigua, la generació de més de 30.000 tones de residus anuals i la sobre-ocupació de la xarxa viària, entre altres molèsties a tots els veïns de les poblacions limítrofes. D’aquí el gran interès mostrat pels assistents davant d’un projecte que podria afectar directament la qualitat de vida de milers de residents.
L’acte ha estat presentat pel secretari general dels Socialistes de Maria, Rafel Aulet, i ha comptat amb la presència del senador José Hila, el diputat autonòmic Omar Lamín, les conselleres insulars Bea Gamundí, Sofia Alonso i Juana Mª Adrover.