Els Socialistes de Muro exigeixen explicacions per la no resolució de l’expedient urbanístic de l’agroturisme sa Talaia Blanca

La tramitació de la llicència urbanística per a una reforma de Sa Talaia Blanca s’ha dilatat en el temps sense que encara hi hagi un pronunciament oficial de l’Ajuntament de Muro al respecte

Els Socialistes de Muro alerten d’un suposat tracte de favor del batle Porquer cap a la propietat de l’agroturisme sa Talaia Blanca, per no haver dictat la resolució a un recurs de reposició plantejat per la propietat de l’establiment turístic ja fa 10 mesos. “Exigim que l’Ajuntament doni resposta immediata a aquest recurs de reposició, i es pugui aclarir de manera oficial allò que els tècnics municipals ja han exposat en tots els informes que han fet: que el projecte de reforma de l’agroturisme sa Talaia Blanca és il·legal per que no s’ajusta a la normativa vigent”, ha dit el socialista Martí Siquier.

Totes les sol·licituds cursades per la propietat de Sa Talaia Blanca compten amb informes tècnics denegatoris per incompliment de la normativa. Però l’Ajuntament de Muro encara no ha contestat al darrer recurs de reposició des del mes de desembre, i mentrestant es permet el funcionament de l’establiment sense comptar amb la preceptiva llicència urbanística per a la seva reforma, que no obstant, s’ha dut a terme. El portaveu socialista a l’Ajuntament de Muro, Martí Siquier exigeix que es resolgui aquest expedient i, alerta d’un possible tracte de favor del batle, Miquel Porquer, cap al batle de Santa Margalida i promotor de Sa Talaia Blanca, Joan Monjo

El recurs de reposició plantejat per la propietat de l’agroturisme, de desembre de 2023, pretén que s’atorgui una llicència urbanística per unes reformes que ja s’han fet i que de fet han permès l’obertura de l’establiment.

Per Siquier, la demora del batle Porquer en la resolució del recurs de reposició s’explica només pel fet que es pretengui deixar que l’agroturisme pugui funcionar encara que sigui en precari. “Si el batle fos diligent, ja hauria resolt que l’agroturisme de Monjo és il·legal des del punt de vista urbanístic i no pot disposar de llicència d’obres; per tant no podria tenir l’establiment obert, per que això és bàsicament allò que diuen els informes dels tècnics municipals de Muro”. Amb aquesta premissa, el portaveu socialista a Muro ha recordat que el batle “va evitar respondre quan des del Grup Socialista li vàrem fer una pregunta en el ple per aquest recurs de reposició i la tardança en la resolució”.

La demanda de la llicència municipal de Muro per a les obres a sa Talaia Blanca compta amb informes tècnics municipals denegatoris, i inclús les visites practicades pel zelador municipal han conclòs la paralització de la reforma, per uns locals que estaven fora de normativa i en uns terrens de caràcter agrari que no permetien cap actuació. Les reformes, però, s’han culminat, permetent l’obertura de l’establiment.

Per més fer, l’establiment funciona malgrat la sentència ferma del jutjat contenciós administratiu de març de 2023, que també va fallar en contra de la llicència com a establiment turístic de l’agroturisme vinculat a Joan Monjo, i que en els seus fonaments coincideix amb els motius denegatoris dels informes dels tècnics de Muro. Malgrat tot l’anterior, la propietat de l’establiment va insistir en els mateixos arguments sobre la suposada legalitat de sa Talaia Blanca, i ho fa amb la presentació d’un nou recurs de reposició a l’Ajuntament de Muro, el desembre de 2023, és a dir 9 mesos després de la sentència judicial esmentada. És aquest recurs el que encara no ha obtingut resposta per part de l’Ajuntament, tot i que ja supera el termini màxim de 6 mesos que compten les administracions per resoldre aquest a tramitació.

Aquest silenci administratiu a Muro ha permès, de fet, que sa Talaia Blanca hagi funcionat a ple rendiment durant aquesta temporada, i que el departament de Turisme de José Marcial Rodríguez al Consell de Mallorca hagi admès inicialment la DRIAT, la Declaració Responsable per a l’Inici d’Activitat, aquest mateix any. Una DRIAT que no es compleix en el cas de Sa Talaia Blanca, entre altres raons per que ni tant sols pot presentar la llicència municipal per a la reforma de les instal·lacions expedida per l’Ajuntament de Muro.

Comments are closed