Galmés es resisteix a regular els parcs fotovoltaics de Mallorca.

El PP no mostra cap predisposició per a posar ordre en la normativa que regula la instal·lació de parcs d’energies renovables a l’illa. Mentre que els Socialistes plantegen clarament al Parlament i al Consell que la institució insular sigui capital en la decisió de la instal·lació de les noves plantes d’energies renovables a Mallorca amb informe vinculant, el PP no vol fer cap passa per una modificar la Llei de Canvi Climàtic, fixar les zones de desenvolupament prioritari de cada municipi com a úniques ubicacions possibles dels parcs fotovoltaics amb el consens de cada municipi, i que posteriorment el Pla Territorial Insular assumeixi el paper decisori que li pertoca com a màxima autoritat en matèria urbanística i territorial en cada illa.

El PP de Galmés torna a girar l’esquena als problemes de Mallorca. El seu vot negatiu al ple del Consell ha fet tombar una moció del Grup Socialista al Consell de Mallorca sobre instal·lacions d’energies renovables a l’illa. La iniciativa plantejava fer més precisa i útil l’actual normativa, per a què el Consell de Mallorca tingui poder decisori alhora de decidir la implantació de cada projecte, mitjançant informe vinculant. Els socialistes han reclamat aquesta modificació de la Llei de Canvi Climàtic a través de la Llei Òmnibus del Govern, tant amb esmenes al Parlament com amb diverses iniciatives al Consell, sense que pel moment el PP hagi respost positivament a la iniciativa.

El canvi normatiu impulsat pels socialistes pretén, en primer terme, que les instal·lacions de plaques fotovoltaiques i altres parcs d’energies renovables es facin dins de les denominades Zones de Desenvolupament Prioritari, unes àrees determinades a cada municipi per consens, per no crear problemes de convivència social ni que afectació de terrenys amb valor ambiental, agrari o natural. La modificació de la Llei de Canvi Climàtic, a través del Decret Llei de Simplificació Administrativa en tràmit parlamentari, permetria l’ordenament definitiu d’aquest tipus d’infraestructura energètica de captació que ha patit un enorme creixement de projectes a Mallorca en els darrers mesos, provocant l’alarma entre els veïns afectats en cada cas.

En la mateixa línia es proposa que els Consells Insulars tinguin la clau de volta per autoritzar cada projecte a través d’informes vinculants, com a institucions competents en matèria de territori i urbanisme. Per la qual cosa també es fa necessari introduir modificacions als Plans Insulars Territorials, per adaptar-los a la noves funcions incloses a la Llei.
“Es tracta que el Consell tingui poder de decisió definitiu sobre la instal·lació de Parcs fotovoltaics, amb informes vinculants, per decidir si els projectes presentats en cada cas s’adapten a la regulació que volem que es reculli en la Llei de Consells Insulars”, ha dit la portaveu socialista al Consell de Mallorca, Catalina Cladera.

“Des que ha començat la legislatura ens hem trobat amb un Galmés que vol fer tornar el Consell petit, que no alça la veu ni tant sols per poder regular les competències que li són inherents”. Malgrat això, la portaveu socialista ha ofert “ma estesa” per arribar a acords amb el PP que puguin satisfer les demandes de nombrosos col·lectius d’afectats, a municipis com Palma, Marratxí, Sa Pobla o Muro, entre d’altres. Municipis que han vist com en poc temps els terrenys que toquen ca seva corren seriós risc de convertir-se en mars de plaques solars, amb un evident impacte visual. L’oferiment, però, s’ha trobat amb la negativa del PP, que d’aquesta manera gira l’esquena a les demandes dels ciutadans, i no compleix amb l’obligació de regular matèries que estan sota el seu àmbit competencial.

“Nosaltres vàrem aplicar la Llei de Canvi Climàtic i vàrem autoritzar parcs, però en els darrers temps s’han multiplicat els projectes i la preocupació social, i això demana que ens anem més enllà en la regulació. Si la proposta que els fem no els va bé, ens podem seure i veure quina és la seva proposta i podem arribar a acords pel be d’aquesta terra. Ha de ser el Consell de Mallorca, que te la competència en Ordenació Territorial, qui determini com es regula el territori, que planifiqui, i que la zonificació sigui determinant”, ha destacat Cladera.

La moció socialista rebutjada al Consell també preveia una moratòria de nou mesos amb caràcter immediat mentre que s’aproven les modificacions normatives i es posa en marxa el procés per a modificar el Pla Territorial de Mallorca. D’aquesta manera es podrien evitar possibles allaus de projectes com els que darrerament copen les sessions de la Comissió Insular d’Urbanisme i Territori. La negativa del PP de Galmés demostra un cop més la paràlisi a la que es condemna al Consell de Mallorca durant aquesta legislatura, per a temes de controvèrsia social que són competència directa de la institució insular.

Comments are closed