La portaveu del Grup Socialista al Consell de Mallorca ha valorat positivament les primeres conclusions extretes de l’Informe de càrrega de la xarxa viària de Mallorca, però demana que les mesures que es proposen a l’estudi es puguin aplicar i que no siguin “cortines de fum”. Cladera apunta que gran part de les mesures que aconsella l’Informe “ja es feien durant els governs socialistes”, però exigeix al Consell que “els passi de l’estudi a un pla, un calendari amb un compromís d’aplicació concret, per saber el com i el quan” es posaran en marxa les mesures anunciades com les limitacions d’entrada de vehicles a no residents o el topall als vehicles de lloguer que circulen per Mallorca.
La portaveu del Grup Socialista al Consell, Catalina Cladera, ha palesat que l’Informe de càrrega de les carreteres de Mallorca serveix per confirmar que la xarxa viària està saturada, i xifra els vehicles sobrants en una forquilla entre els 90.000 i els 120.000. “La primera conclusió de l’estudi és que hem de reduir l’ús del vehicle privat i és positiu que el sr. Galmés ho assumeixi i vulgui adoptar mesures en aquest sentit”.
La portaveu socialista ha posat de manifest que l’estudi encarregat pel Consell de Mallorca planteja mesures de mobilitat sostenible que ja han executat els socialistes durant la passada legislatura, com són la gratuïtat del transport públic, els aparcaments dissuasius vinculats al tren i a l’autobús, els vials cívics, el Pla de Rutes ciclistes, carrils prioritaris per al transport col·lectiu com el BUS VAO (“contra el que ha fet tanta batalla política el sr. Galmés”, ha recordat Cladera), la limitació d’accés provisional a zones amb alta densitat (com les restriccions de pas a Formentor), o l’ampliació de la xarxa ferroviària (“tot i que el PP atura el projecte del tren de Llevant i el del tramvia de Palma”).
Per tot això Cladera ha donat “la benvinguda a Galmés, 16 mesos després de prendre possessió, a les polítiques de mobilitat sostenible que hem defensat i defensem els socialistes”. Mesures que el Grup Socialista ha defensat en diverses mocions al ple del Consell durant aquesta mateixa legislatura i que el PP ha tombat en tots els casos.
No obstant això, Cladera ha fet notar algunes qüestions que l’Informe de càrrega no aborda, i que suposen conceptes rellevants en el camí cap a una mobilitat més sostenible a Mallorca, com resoldre els embossos als accessos a Palma, o que s’insisteixi en proposar solucions que incrementen sempre el flux de trànsit com les rondes de circumval·lació (Campos, Can Picafort, Manacor) o mesures que encara atreuen més vehicles a la Serra Tramuntana i que la saturaran més.
“L’estudi no planteja prou alternatives de mobilitat sostenible per reduir l’ús del cotxe privat, ni restriccions significatives; no promou les zones de baixes emissions ni menciona els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030, se suposa que per “acontentar als seus socis de VOX que hi estan en contra”.
Cladera reclama Galmés “mesures valentes, més ambició i compromís”: “no volem que digui una cosa i en faci una altra”, posant per exemple l’anunci de limitació de places turístiques que va fer el president del Consell de Mallorca, sense que després s’hagi adoptat ni una sola mesura per assolir el seu compliment. És per això que Cladera ha exigit que el Consell “passi de l’estudi a un pla, amb compromís i valentia, per saber quan i a on es comencen a adoptar les mesures anunciades”.
Cladera ha assenyalat la paradoxa que suposa que mentre que l’Estudi de càrrega aconsella incrementar el nombre de carrils segregats per afavorir la circulació del transport públic, el Consell de Galmés mantingui un litigi amb la DGT per forçar a la retirada del carril de la Ma-19. Per això “li demanarem a Galmés que el Consell retiri el contenciós que ha presentat contra la DGT per mantenir el carril BUS VAO de l’Autopista de Llucmajor”. Per que no és massa coherent mantenir un plet amb la DGT per llevar l’únic carril d’aquestes característiques.
Cladera també ha assenyalat que la millor manera d’aplicar mesures de mobilitat sostenible a Mallorca és que el Consell assumeixi d’una vegada les competències en matèria de transport de passatgers, i per això ha instat a “reclamar-les”. “Si el PP va en aquesta direcció, de bon de veres i sense cortines de fum, en favor de la mobilitat sostenible, ens hi trobarà en el camí perquè fa estona que hi som i l’estem esperant”, ha dit Cladera. “S’han acabat les excuses, s’han de prendre mesures valentes envers la mobilitat sostenible i la saturació de vehicles”.