Els Socialistes de Llucmajor lamenten que el PP no vulgui obrir l’organització de les Fires a tota la societat de Llucmajor.

L’equip de govern s’ha oposat a una proposta socialista per obrir l’organització dels esdeveniments firals a Llucmajor a tota la societat del municipis a través de la creació  Consell de Fires. La proposta, rebutjada pel PP, serviria per obrir a la participació social l’organització dels esdeveniments lúdics i comercials a Llucmajor i aportar noves visions i punts de vista que es puguin conjugar amb la tradició d’unes fires amb prop de 500 anys d’història. Les queixes de monotonia i la decreixent atenció ciutadana, que s’ha pogut copsar aquest cap de setmana a Llucmajor, proliferen entre els comerciants i els industrials llucmajorers, que no veuen recompensat l’esforç de cada any de portar la seva feina i els productes als carrers del poble.

Les reflexions de comerciants i industrials participants a les Fires de Llucmajor d’enguany no deixen lloc a cap dubte. O s’obre la porta a la modernització del certamen, o la seva decadència i manca d’interès acabarà per allunyar els visitants. Aquest lament és el que han recollit els Socialistes de Llucmajor, que recentment han proposat la creació del Consell Municipal del Fires. Dissortadament, la iniciativa va ser tombada per la majoria de l’equip de Govern del PPVox i ASI, de manera que la creació d’aquest Consell de Fires promogut pels socialistes encara haurà d’esperar.

El Consell Municipal de Fires seria un nou organisme que permetés ampliar la base social sobre la qual s’ideen i s’organitzen aquest tipus d’esdeveniments a Llucmajor. Des del Grup Municipal PSIB-PSOE a l’Ajuntament de Llucmajor, el seu portaveu, Jaume J. Oliver creu que ”les Fires han de conservar el seu caràcter tradicional, mesclant-lo amb noves idees i innovacions per mantenir el seu interès”. Justament aquest component innovador i  més adaptat als nous gustos i tendències es poden veure reforçats amb la incorporació de nous actors en el procés de presa de decisions i de l’organització dels certàmens.

“Consideram essencial la participació de la ciutadania en l’organització de les Fires, de les que tots els llucmajorers i llucmajoreres es senten orgullosos i en les quals obrin les portes de casa seva de pinte en ample, entre la Primera i la Darrera Fira”, ha dit Oliver. En canvi aquest punt de vista no ha estat referendat per l’equip de govern a Llucmajor, que votant no a la proposta dels socialistes “demostren que volen mantenir les Fires tancades i fora de l’opinió de la ciutadania”.

Per Oliver, el procés organitzatiu de les Fires ha de concernir a “persones de tots els àmbits de la societat llucmajorera, que poden aportar la seva experiència i idees en un espai de debat i treball adequat amb l’objectiu de revitalitzar les nostres estimades Fires de Llucmajor”.

La creació del nou Consell Municipal de Fires s’hauria de completar amb la redacció d’un reglament de funcionament de l’ens, i el compromís de la difusió i la promoció de la participació de totes les fires organitzades des del Consell, a través dels mitjans i canals de comunicació del mateix Ajuntament.

Aquest tipus de fires més especialitzades tenen alguns  dels seus exponents en les que s’organitzen a Esporles, amb la Fira Dolça, la Fira de la Llampuga a Cala Rajada, la Fira del Fang a Marratxí, o la de la Sabata a Lloseta. Totes ells parteixen d’un fet local, arrelat a la cultura i la tradició del municipi, però aporten noves formes d’oferir els productes als visitants de manera atractiva i lúdica.

Llucmajor ha celebrat enguany l’edició 478 de les Fires, amb una antiguitat datada des de l’any 1546, i és considerada des dels seus inicis com a una de les fires majors de Mallorca juntament amb el Dijous Bo d’Inca i les Sineu o Manacor.

Comments are closed