La relació de vials cívics que l’equip de Govern PPVOX del Consell es planteja executar durant la present legislatura suposa l’extensió de la planificació d’aquest tipus d’infraestructura apta per a la circulació de vianants i ciclistes que es va fer durant al Consell sota presidència socialista. “Mai no estarem en contra d’una iniciativa nostra” ha comentat la portaveu del Grup Socialista, Catalina Cladera.
El Consell de Mallorca, des del seu departament de Territori i Urbanisme, ha fet un recull dels vials cívics que es planteja construir a Mallorca. Es tracta bàsicament d’obres que es fan de manera paral·lela a la reforma dels mateixos trams de xarxa viària, que inclouen una alternativa real per a la mobilitat sostenible.
“És una extraordinària notícia que segueixin el nostre pla de vials cívics”, ha dit Cladera al respecte, que ha recordat “la gran feina que es va dur a terme als departaments de Mobilitat i Territori durant la passada legislatura” `per posar en marxa un nou concepte de mobilitat sostenible que suposava “que qualsevol obra de reforma de la xarxa viària de Mallorca es complementés amb un nou vial cívic al seu costat”. Pel que sembla, PPVOX al Consell ara “es decideixen a seguir, i n’han fet un power point per explicar-ho”.
Durant la presentació de la iniciativa, en cap moment s’ha fet referència a l’autoria dels projectes, que provenen de la passada legislatura. Així els únics vials cívics en marxa o amb data prevista d’inauguració, inclosos dins del pla, són els que uneixen Ses Salines i la Colònia de Sant Jordi i el que va des de Lloseta a Inca. Es tracta de dos projectes licitats i amb execució iniciada durant la passada legislatura.
La resta del pla presentat respon a projectes que en molts des casos es troben en fase de redacció, però que també provenen d’iniciatives de la passada legislatura, com el vial que unirà Algaida i Llucmajor, o el vial cívic d’Alaró.
El concepte de vial cívic es va començar a usar a Mallorca durant els darrers 8 anys amb els governs d’esquerra. I també va ser iniciativa de la passada legislatura exigir a les empreses licitadores d’obra pública a la xarxa viària de Mallorca que cada projecte de reforma inclogués un vial per a ciclistes i vianants. Així es va fer en les rotondes de Can Valero, Camp de Mar, al Camí dels Reis a Palma, o amb el vial que uneix Binissalem amb Lloseta, els enllaços de l’Autopista d’Inca amb Lloseta, i amb els polígons de Santa Maria i Consell, i el vial cívic d’Algaida al costat de la reordenació de la carretera vella de Manacor, entre d’altres. Totes aquestes actuacions executades durant la passada legislatura, ja inclouen vials cívics.
En paral·lel també durant els governs de progrés es va impulsar un Pla de rutes ciclistes, que uneixen tots els municipis de Mallorca, a través de vies secundàries, les quals es varen senyalitzar i agrupar per rutes amb diferents nivells de dificultat, i tota la informació es va aplegar en unes guies que van ser editades i traduïdes a diferents idiomes, i presentades en diferents àmbits esportius i turístics per al foment del ciclo-turisme a Mallorca.