La convalidació de l’amnistia urbanística per a construccions fora d’ordenació a sol rústic de Mallorca datades abans de 2015 es fa sense cap informe de situació que determini a quantes edificacions afecta, quantes persones hi viuen, a què es dediquen actualment les construccions o els recursos que consumeixen o necessiten. Per aquest motiu la portaveu del Grup Socialista, Catalina Cladera ha obert la porta a la interposició d’un recurs i ha instat a l’equip de govern PPVOX del Consell de Mallorca a “exercir les competències que li pertoquen en matèria de Territori, i no seguir les indicacions que li arriben del Govern”
Una setmana justa després de la convalidació al Parlament del Decret-llei Òmnibus de Prohens, que suposa el major atemptat contra la sostenibilitat a Balears de tota la història, el Consell de Mallorca ha aprovat l’aplicació d’un dels seus preceptes, la Disposició addicional 7ª, que suposa la legalització exprés de totes les construccions il·legals i fora d’ordenació a sòl rústic de Balears anteriors a 2015. Una convalidació que ha comptat amb els vots contraris dels consellers del Grup Socialista.
La portaveu Catalina Cladera ha demanat, a l’inici de la seva intervenció, que el punt únic del plenari quedés damunt de la taula, davant l’evident manca d’informació d’una mesura que es duu a plenari “amb un paper amb un acord polític del Parlament, sense més explicació”. Cladera ha insistit en la necessitat de que es reclamin informes tècnics sobre les implicacions que comporta aquesta legalització massiva de cases a rústic de Mallorca, davant la inexistència absoluta de dades reals: “ningú ha explicat als tècnics dels ajuntaments com aplicar aquesta mesura, o quins són els criteris d’eficiència energètica, hídrica o paisatgística que s’han d’acreditar per complir amb la disposició”.
Davant d’aquesta absència absoluta de competència de l’equip de govern PPVOX del Consell de Mallorca, Cladera s’ha queixat de la “deixadesa de funcions de Galmés”, que es limita a aplicar una normativa “imposada” des del Govern, sense tenir en compte que “el Consell té competències plenes a Mallorca” i no les exerceix. “Per què té tanta pressa en aplicar aquesta norma a Mallorca”, s’ha preguntat la socialista.
El Grup Socialista valora elevar l’aprovació de la norma davant del Contenciós-Administratiu, precisament en defensa de les atribucions que per normativa li pertoquen al Consell de Mallorca en matèria de Territori. L’acord de ple d’avui afavoreix l’especulació per que torna a posar en valor de mercat edificacions que no en tenien per estar fora d’ordenació, i a més, també permet incrementar el volum de xalets en rústic, o construir en zones fins ara vetades per comportar risc d’incendi, inundació o esllavissada. “Amb aquesta norma s’incrementarà la pressió urbanística sobre el sol rústic, se n’elevarà els preu i serà més difícil fer-lo accessible als pagesos. A més, la norma te una vessant clarament recaptatòria que només beneficiarà aquells que puguin pagar el cost de les sancions que preveu la legalització.
Cladera ha recordat que la mesura està aprovada amb la intenció de “donar l’amnistia a les cases il·legals que es van fer durant els darrers governs del PP, 8 anys enrere. En canvi, durant els governs de progrés ha estat quan s’ha potenciat la protecció territorial, que Cladera ha exemplificat amb el creixement de l’Agència de Defensa del Territori, fins als actuals 36 municipis adherits, com a una eina primordial per a la defensa del sol rústic, que ara també queda en entredit per l’aprovació de la mesura legalitzadora de PPVOX.
Finalment Cladera també ha censurat el “doble discurs del PP”, en matèria urbanística i territorial, “quan primer reclamen sostenibilitat i límits a Mallorca, però per altra banda fan aquests atemptats contra el sol rústic”.