La portaveu socialista, Catalina Cladera lamenta el “desenvolupisme en matèria ambiental, urbanística i turística” del Decret Llei de Simplificació Administrativa del Govern Prohens, que “ens torna a les èpoques més fosques de Cañellas, Matas i Bauzá”. El Grup Socialista al Consell presenta iniciatives en sentit contrari amb tres mocions que aposten pel decreixement turístic, el foment de polítiques d’accés a habitatge a preu raonable i l’adopció de mesures efectives en matèria de mobilitat sostenible.
Catalina Cladera ha afirmat que el Decret Llei Òmnibus amb què el Govern modifica gairebé 50 lleis fonamentals de Balears suposa “el major atemptat a nivell ambiental i territorial de la història a Mallorca”. Un decret que ataca la pervivència del sòl rústic de l’illa, amb la legalització de 30.000 habitatges fora d’ordenació, o l’autorització per construir habitatges en parcel·les ara vetades per llei, en zones rústiques inundables, amb risc d’esllavissada o incendi. Un decret que permet incrementar el volum dels xalets que s’hi fan, i que en realitat marca una “passa enrere” en tot el procés de protecció que s’ha seguit durant els govern del progrés, i que elimina els elements de contrapès com era la Comissió Balear de Medi Ambient.
Cladera ha alertat del discurs contradictori de Prohens i Galmés, que s’han fet una foto amb una Mesa de Diàleg Social clamant per posar límits a la massificació, però que per altra banda ha impulsat aquest Decret que va en sentit contrari: “basta de cortines de fum en aquest tema” ha dit Cladera, que creu que “el PP ha usat la Mesa de Diàleg Social com a un element de maquillatge per evitar la crítica social que s’ha desfermat per la situació”.
Com a nou exemple d’aquesta manera contradictòria de governar del PP, anunciant una cosa, però executant la contrària, Cladera ha citat una de les mocions dels populars al ple del Consell del pròxim dijous, en que Galmés evita modificar el Pla d’Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT) per incloure i blindar la reducció de places turístiques que va anunciar, i a on “s’obre la porta a seguir amb les bosses de places obertes i tenir la possibilitat d’incrementar-les en prop de 100.000 a Mallorca”.
La portaveu socialista s’ha queixat de la desaparició de Galmés en tot el debat generat al voltant del Decret llei. “Tenim un president absent, que no exerceix les competències que li pertoquen al Consell en matèria de territori, de turisme o d’habitatge”. Cladera ha criticat que el president del Consell no hagi comparegut quan se li ha demanat, per explicar clarament com vol afrontar la reducció del sostre de places, “i ja és hora que el president de Mallorca faci sentir la seva veu”, després que els ciutadans hagin sortit al carrer tres pics en el darrer mes per temes de massificació, llengua i cultura i memòria democràtica.
L’alternativa dels Socialistes a l’estratègia del desenvolupament de PPVOX a Mallorca.
Davant d’aquesta inacció total del Consell PPVOX, amb un Galmés totalment sotmès i a les ordres de Prohens, i hostatge de les exigències del seu soci ultradretà de VOX -de nou una concessió més amb l’anunci de la incorporació del castellà en els Premis de Creació Literària del Consell-, el Grup Socialista presenta un bloc de propostes fermes, valentes i decidides, per afrontar les necessitats socials més punyents.
Així, en la moció sobre temes d’ordenació turística prevista per al pròxim ple, els Socialistes aposten per un decreixement real de places turístiques, per sota de les 400.000, amb el compromís ferm de no tornar a obrir les bosses de places, i que els límits quedin clarament plasmats en el PIAT. A més Cladera ha plantejat la convocatòria d’una Mesa de debat insular amb participació d’agents polítics i socials, “per generar el consens de país que necessiten aquestes mesures”.
En matèria de mobilitat, la moció socialista aposta per combatre la congestió a la xarxa viària amb mesures de mobilitat sostenible. “El sr. Galmés es va presentar com el desembossador de Mallorca, però un any després la situació de congestió a les carreteres és pitjor que quan va entrar”. L’aposta pel transport públic es constitueix en alternativa, amb la recuperació dels projectes ferroviaris al Llevant i del tramvia de la Platja de Palma, i els aparcaments dissuassoris vinculats a la xarxa de transport públic “i no aparcaments en rústic de qualsevol manera com habilita el Decret del Govern”. La restricció de la circulació a centres urbans i a la Serra de Tramuntana, a través de la declaració de Zones de Baixes Emissions, suposa també una alternativa a l’actual caos circulatori.
Sobre la ITV, Cladera proposa mesures que permetin deixar la llista d’espera en els 13 dies a què obliga el contracte de concessió, en comptes dels quatre mesos d’espera actual, en una demostració de gestió catastròfica del servei públic que no és més que una “justificació per a la privatització de la inspecció dels vehicles a Mallorca”.
En l’apartat d’habitatge, Cladera considera que el Consell disposa de competències i eines suficients com per poder treballar en l’objectiu de permetre a a ciutadania accedir a l’habitatge digne en condicions, i per això instarà al ple del Consell a què es declari l’emergència habitacional de Mallorca, i s’apliquin els preceptes de la llei estatal de l’Habitatge, pel que fa a la declaració de zona tensada a la nostra illa, per tal de controlar l’alça de preus descontrolada del lloguer residencial, amb xifres de dos dígits en el darrer any. El foment de l’habitatge social, amb noves promocions de plurifamiliars, i que el Govern agiliti el lliurament de claus de les promocions que l’anterior Govern li va deixar acabades, són també altres mesures amb què es pot incidir i millorar el panorama actual.
Cladera ha acabat per justificar aquest paquet de mesures de xoc, “per sortir de la situació d’inacció del Govern insular sense iniciativa i amb un Galmés desaparegut”.