Mallorca torna 30 anys enrere amb el decret del Govern que desprotegeix el sòl rústic.

Sota l’excusa de l’agilització de la tramitació administrativa, el Govern PPVOX exerceix la brutalitat legislativa a través d’un decret que permetrà incrementar l’edificabilitat en sòl rústic, tant d’habitatges com d’activitats econòmiques i aparcaments, elimina la Comissió Balear de Medi Ambient i posa al Consell de Mallorca com a entitat que podrà decidir noves activitats no previstes inicialment a la normativa. El decret obre la porta a la privatització del servei de la Inspecció Tècnica de Vehicles.   

El decret llei del Govern de mesures urgents per a la racionalització i la simplificació administrativa que ha estat convalidat pel Govern suposa “una tornada 30 anys enrere a Mallorca per la desprotecció del sòl rústic que permet”, segons ha afirmat la portaveu socialista Catalina Cladera.

La norma modifica gairebé una cinquantena de lleis i normatives, que sota l’aparença una agilització dels tràmits administratius, suposa de fet el “campi qui pugui” i la vulneració de gran part de la normativa proteccionista a Mallorca. Aquesta norma s’ha votat favorablement al Parlament per la majoria PPVOX només sis dies després de que el mateix executiu convoqués una Mesa de Diàleg Social amb 140 entitats al voltant de les limitacions necessàries en matèria turística. “Sorprèn el doble discurs del PPVOX, que diu una cosa per quedar be, i després executa la contrària”, ha dit Cladera.

Entre d’altres efectes, els canvis permetran augmentar l’edificabilitat i el volum d’habitatges en parcel·les de sol rústic, construir a àrees ara preservades per disc d’incendi o esllavissament, i permetrà noves construccions en explotacions agràries que es consideren activitats econòmiques alienes a l’agricultura. “En tot cas el mateix Consell podrà autoritzar en darrer terme qualsevol tipus de construcció, si es considera adient, el que suposa un autèntic despropòsit ambiental”. Això inclou l’habilitació de sol rústic per a fer-hi aparcaments a tots els municipis de Mallorca, amb la qual cosa es torna a un model antiquat de mobilitat en el qual es fomenta l’ús del vehicle privat per a fer desplaçaments en comptes del transport públic.

Cladera ha recordat que “ja havíem avisat dels efectes que tindrà la legalització de les 30.000 cases que són a rústic, fins ara fora d’ordenació i en les que no s’hi permetia fer-hi cap modificació, ni tenien cèdula. Ara seran un nou cau d’especulació urbanística i de pressió sobre els recursos dels aqüífers”. L’eliminació de controls de la que es vanta el Govern ha inclòs l’eliminació de la Comissió Balear de Medi Ambient, que històricament era competent en la redacció d’informes preceptius. També és molt “sospitosa” la restricció conforme les entitats de la societat civil que poden tenir iniciativa legislativa a Balears, en un clar intent de fer inaccessible i opaca la regulació a ulls de la ciutadania.

La privatització del servei de la ITV a Mallorca és també un dels efectes derivats del decret ‘òmnibus’, un fet qualificat com “una crònica d’una privatització anunciada, per la manifesta incapacitat de Galmés de fer funcionar la Inspecció de Mallorca en base a criteris de gestió pública”. A aquest respecte Cladera ha lamentat la manca de voluntat de fer funcionar el contracte amb la concessionària, amb unes llistes d’espera superiors als quatre mesos, una estació ITV acabada i tancada des de fa prop d’un any a Calvià, i amb un desordre notable en la direcció política de la ITV des del departament de Carreteres.

“No podem admetre aquesta duplicitat; Galmés i Prohens no poden liderar una Mesa de Diàleg Social amb el clam de la limitació al creixement, i immediatament escometre la major desregulació legal de la història de Balears”, que ens retorna a les èpoques més fosques del desenvolupisme de Matas, quan a Balears hi vivien 250.000 persones menys, i arribaven 12 milions de turistes anuals. Cladera considera que l’escenificació del Govern amb la Mesa respon a un “rentat de cara per evitar ser el blanc de les crítiques de la massa de ciutadans que dissabte passat varen sortir al carrer per protestar per la massificació”, i pels efectes derivats en el mercat de l’habitatge, que condemna a moltes persones a no poder accedir a un habitatge en condicions.

El Grup Socialista al Consell de Mallorca ha anunciat diverses iniciatives a la institució insular per posar de manifest la “insostenibilitat de les mesures de PPVOX a Mallorca”.

Comments are closed