Els plens municipals d’Artà i Pollença han aprovat sengles mocions per les quals es torna a instar a l’IMAS a què es faci càrrec de la gestió de les residències de gent gran dels dos municipis, Santo Domingo a Pollença, i Posada dels Olors a Artà. Els batles socialistes de les dues localitats, Martí March i Manolo Galán han apel·lat al Consell de Mallorca a complir la moció aprovada en el darrer ple en la que es garantia l’aportació de 5 milions d’euros anuals a càrrec de l’IMAS per ajudar a la gestió de les residències municipals, mentre que no s’enllesteix el procés de traspàs de la gestió cap a l’IMAS.
Les competències impròpies són aquelles que una administració que no li pertoca assumeix en virtut de la necessitat del servei prestat. Aquest fet és el que es troben els municipis que a Mallorca gestionen una residència de gent gran. Des de la passada legislatura s’havia iniciat un procés per permetre als municipis descarregar-se dels sosteniment d’aquestes residències, tenint en compte que el model de gestió de residències de l’IMAS es va demostrar com a altament efectiu, especialment durant el temps de restriccions per pandèmia.
Amb el canvi de legislatura, els actuals rectors de l’IMAS han decidit aturar aquests processos d’assumpció de competències en la gestió de les residències de gent gran. Per això, dos dels municipis que tenen al seu càrrec aquestes infraestructures socials, Artà i Pollença, han aprovat sengles mocions en els plens ordinaris municipals per recordar a l’IMAS la necessitat d’assumir la gestió de la residència de Santo Domingo a Pollença, i la Posada dels Olors a Artà, i que en el seu defecte, el Consell de Mallorca agiliti un finançament de 5 milions d’euros destinat a ajudar a mantenir les residències obertes, així com es va comprometre en el darrer ple insular, a proposta d’una moció del Grup Socialista que va prosperar malgrat el vot contrari del PP de Galmés.
Així, aquest finançament de l’IMAS dedicat a la gestió de les residències municipals ajudarà a pal·liar el forat financer que el sosteniment d’aquesta competència impròpia genera als ajuntaments. En el cas de Pollença, el batle Martí March xifra en 870.000 € el dèficit que va provocar el manteniment de Santo Domingo per a les arques municipals. A Artà, Galán ha xifrat aquest cost en prop de 700.000 euros.
L’ajuda econòmica de l’IMAS haurà de ser similar a la que la conselleria de Família i Afers Socials del Govern ha posat en marxa per atendre les propietats de les residències privades i concertades de les illes.
A Pollença, la moció per al traspàs de la gestió de la residència de Santo Domingo va obtenir el suport de tots els regidors i regidores. A Artà, en canvi, la moció va sortir endavant amb el vots de PSIB i del PI, mentre que els Independents es van abstenir en els sis punts de què constava, i el PP va donar suport en tres dels punts (precisament els que instaven a l’IMAS a aportar 5 milions d’euros per a les residències municipals i a continuar amb el pla d’infraestructures residencials), es va abstenir en dos, i va votar en contra d’un.
De la seva banda, el Grup Socialista al Consell de Mallorca ha presentat diverses iniciatives al ple en aquest sentit durant la legislatura. La darrera de les quals, en el ple ordinari de setembre, incloïa aquest compromís de l’IMAS en aportar 5 milions d’euros per ajudar a la gestió de les residències de gent gran dels municipis, mentre que no es culminava el procés de traspàs de la gestió en clau insular. Aquest punt, malgrat comptar amb el vot negatiu del PP, va sortir endavant amb el Si de PSIB, MES i El Pi, i l’abstenció dels consellers de Vox, trencant d’aquesta manera la disciplina de vot entre els socis de govern insular.