Els vots de PPVox al Parlament impedeixen que prosperi una esmena socialista al Decret Llei Òmnibus del Govern que atorgava als Consells la potestat de zonificar la instal·lació de parcs fotovoltaics dins de les Zones de Desenvolupament Prioritari, en decisió vinculant per a qualsevol parc. Aquest divendres la Comissió d’Ordenació del Territori i Urbanisme se reuneix amb set projectes de parcs fotovoltaics a l’ordre del dia. La portaveu socialista al Consell, Catalina Cladera lamenta “l’obstruccionisme d’un any de govern PPVox, que no vol concretar com i a on es poden implantar aquests parcs, per no adoptar les solucions que proposem els socialistes”.
PPVox insisteix en deixar desregulats al màxim possible els projectes d’implantació de nous parcs fotovoltaics per a la producció d’energia solar. Davant la realitat social de la creixent alarma ciutadana per l’anunci de nous projectes que proliferen, els Socialistes de Mallorca han intentat, de manera infructuosa fins al moment, que es perfeccioni la legislació vigent en aquesta matèria, inclosa dins de la Llei de Canvi Climàtic i que hauria de desenvolupar pel Consell de Mallorca a partir de la inclusió de nous articles dins del Pla Territorial de l’Illa (PTI).
El darrer capítol d’aquesta manca de voluntat reguladora per part del PP, amb el suport de Vox, s’ha produït aquest dimecres al Parlament, en la ponència d’estudi d’esmenes al tràmit de convalidació del Decret llei de simplificació administrativa que ha presentat el Govern. La majoria d’ultradreta de la cambra ha rebutjat una esmena del PSIB que pretenia clarificar les àrees d’implantació dels parcs fotovoltaics dins les zones denominades de desenvolupament prioritari, que els consells podran definir d’acord amb els ajuntaments.
“Es tractava un cop més de posar llum i definir clarament els paratges a on es poden fer parcs fotovoltaics, a unes zones convenients, per resultar sols de poc interès agrari, o simplement degradats, que no generen impacte visual ni incidència als ciutadans”, ha dit Catalina Cladera. En la pràctica es pretenia que els Consells insulars, a través dels seus plans territorials, tinguessin la potestat de definir primer les Zones de Desenvolupament Prioritari de manera consensuada, i que dins d’aquestes zones i només en aquestes, es pogués admetre qualsevol projecte de parc fotovoltaic, en decisió vinculant.
“Des de finals de la passada legislatura el Consell te enllestida una modificació del Pla Territorial, en la qual hi vam treballar intensament, precisament per regular les instal·lacions fotovoltaiques, però l’actual equip de govern de Galmés prefereix mirar cap a una altra banda”, ha afirmat Cladera. Ara, la no acceptació de l’esmena al Parlament suposa un nou exemple de la voluntat de PPVox de mantenir el sector de les fotovoltaiques amb una regulació mínima, que pugui fer possible en la realitat qualsevol dels projectes que es presenten.
La nova mostra d’aquesta laxitud en la normativa que regula el sector el tornem a trobar en la sessió de la CIOTU que se celebra aquest divendres, i en la que hi van 7 projectes per a sengles instal·lacions d’energia solar. Es tracta de projectes ubicats a Alcúdia, dos a Palma, a Sencelles, a Santa Maria, a Muro i a Marratxí.
“És cert que hem començat a trobar informes tècnics desfavorables a alguns dels projectes que es presenten a la CIOTU, i això és positiu per que demostra que es valoren criteris ambientals, paisatgístics o socials per decidir la idoneïtat o no d’un projecte”, ha dit Cladera. Malgrat tot “amb això no n’hi ha prou, per que al final allò que pesa més en el moment d’autoritzar un projecte és que s’ajusti a la normativa vigent i que el Consell disposi de les eines legals per decidir”.
Un dels informes negatius és precisament per al projecte de Sencelles, que ha aixecat polseguera al municipi per que es precisa arrabassar tota una zona boscosa del municipi per a la seva implantació. “Si disposéssim d’un PTI 4 aprovat i l’esmena amb l’obligació de fer els parcs fotovoltaics dins de les zones de desenvolupament prioritari, ajuntaments i consells tindrien eines clares per denegar o autoritzar la instal·lació dels parcs amb els seus informes vinculants”.