PPVox rebutja al Parlament una iniciativa del PSIB per impedir projectes de ‘macro-granges’ ramaderes com la de Sineu.

La Proposició no de Llei que ha presentat el Grup Socialista al Parlament només ha prosperat de manera parcial. Els vots contraris de PPVox han tombat els punts relatius a la paralització immediata de la concessió de nous projectes de ‘macro-granges’ a través d’una moratòria, i tampoc ha aprovat la redacció d’un Pla d’explotacions ramaderes intensives de Balears. La PNL, defensada pel portaveu adjunt Marc Pons, si que ha aconseguit treure endavant dos dels punts que insten els Consells Insulars a modificat els Plans territorials respectius per valorar la prohibició de les grans explotacions ramaderes i per establir una zonificació adient per a les ja existents, així com també establir ajudes als petits i mitjans ramaders.  

Els vots de PPVox han fet decaure 4 dels sis punts de què constava una PNL del Grup Socialista al Parlament en referència als projectes de ‘macro-granges’. La iniciativa s’ha debatut en sintonia amb l’esmena presentada en ponència, en el tràmit de la convalidació del Decret Llei òmnibus, i que també va ser rebutjada per la majoria d’ultradreta a la cambra balear. El diputat Marc Pons ha lamentat que els vots de la dreta extrema s’hagin aliat per rebutjar parcialment la proposta socialista que “no només aborda una qüestió ambiental, sinó que permet defensar un model propi d’explotació ramadera”, extensiva i de mitjà i petit format, que es contraposa a les explotacions industrials intensives que suposen les ‘macro-granges’ “que maten el nostre sector ramader tradicional”.

La primera iniciativa que contemplava la PNL instava al Govern de Prohens a establir una moratòria de dos anys que impedís la presentació de nous projectes de ramaderia industrial a Balears. Un temps que es podria emprar per a la redacció d’un Pla d’explotacions agràries intensives i la creació d’un Observatori. Totes aquestes propostes han quedat rebutjades, en una nova demostració de què malgrat els gestos fets al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament de Sineu, el PP no vol tancar la porta a seguir tramitant aquest tipus de ‘macro-granges a altres punts de Balears’. “El Govern ho tindria molt fàcil per impedir fer més ‘macro-granges’, basta que votin aquesta PNL i que aprovin una moratòria”, ha dit Pons, qui ha recordat que “els socialistes diem no rotund a les ‘macro-granges’, a Sineu i a qualsevol altre lloc”.

Per contra, Pons ha criticat el doble llenguatge permanent que manté el PP sobre aquestes indústries ramaderes intensives, per que després d’aprovar la setmana passada una moratòria a Sineu per la concessió de llicències d’activitat, avui al Parlament el mateix PP ha votat en contra de la moratòria general de dos anys. Pons ha recalcat que “la moratòria de Sineu no impedeix que el Govern segueixi tramitant el projecte, o que es pugui presentar en un altre municipi”. Així les coses, la moratòria a Sineu per un any pot decaure sense que les Normes Subsidiàries del poble hagin canviat, i aleshores el projecte podria tornar a ser possible. Per això el diputat socialista ha insistit en què “és el Govern qui ha de prendre la decisió (de prohibir les ´macro-granges’, per que és qui ho pot bloquejar definitivament”. Avui, però, PPVox ha decidit mirar cap a una altra banda, en un ple que a més ha comptat amb l’absència del conseller d’Agricultura, Joan Simonet.

Dos dels punts de la moció socialista han quedat aprovats, els que es refereixen a instar als Consells Insulars a modificar els seus respectius Plans territorials per valorar la prohibició de les ‘macro-granges’ i per establir les zones d’implantació de les instal·lacions ja existents. També ha sortit endavant la proposta per instar el Govern de a oferir suport econòmic i tècnic als petits productors i explotacions familiars que practiquen una ramaderia sostenible i respectuosa amb el medi ambient, mitjançant ajuts i programes d’incentius per facilitar la transició cap a models productius més responsables.

Les conselleres insulars Juana M. Adrover i Bea Gamundí ha seguit el decurs del debat al Parlament, en el qual també s’hi ha sumat membres de la Plataforma ciutadana en contra de les ‘macro-granges’.

 

 

Comments are closed