El 8 de setembre és el Dia del Cooperant i des del Partit Socialista volem manifestar el nostre reconeixement i suport als homes i dones espanyols que, en un context tan advers i canviant com l’actual, deixen una empremta positiva en aquest món tan trencat com famolenc de justícia social. Avui són més de 2800 professionals de la cooperació d’origen espanyol que treballen per acabar amb les múltiples i diverses bretxes de desigualtat al llarg i ample del planeta.
A dia d’avui, la crisi global provocada per la pandèmia de la COVID-19 ha trencat la mínima expressió de dubte sobre el global i interconnectat d’aquest món i ha subratllat la necessitat d’abordar els problemes des d’una perspectiva integral, coordinada a nivell internacional, per donar una resposta inclusiva més enllà de les nostres fronteres. Som, en efecte, una comunitat global en què els riscos, pors i sofriments són compartits en qualsevol latitud.
En conseqüència, som conscients de la necessitat d’emfatitzar els nostres esforços en aquells llocs de la planeta que compten amb menys recursos i capacitats per superar la propagació de virus. Avui hi ha un risc real de perdre dècades de progrés en la lluita contra la pobresa i contra les desigualtats. Per aquest motiu, el Govern d’Espanya ha impulsat l’Estratègia de la Cooperació Espanyola de Resposta a la Crisi de la COVID-19 per tal de no deixar ningú enrere.
En aquest context, la tasca de les i els cooperants espanyols és crucial, però el soroll de la pandèmia també ha silenciat altres grans reptes en els quals, i sovint en condicions precàries, han seguit treballant en primera línia.
El VIH o la malària segueixen causant estralls en les societats més empobrides; la fam al món augmenta per tercer any consecutiu i arriba a 821 milions de persones; la desigualtat i la injusta distribució de la riquesa on les 62 persones més riques atresoren els mateixos recursos que la meitat més pobra de la població mundial; l’emergència climàtica; els feminicidis, la corrosiva desigualtat de gènere que afecta dones i nenes a tot el planeta; els delictes d’odi contra persones racialitzades i LGTBI o l’exclusió de les persones amb discapacitat.
Afrontar tots aquests reptes amb èxit exigeix la necessària i profunda actualització del nostre sistema de cooperació, tant en la seva normativa reguladora, com en la seva arquitectura institucional. Espanya ha de situar-se al lloc de referent mundial que mai va haver d’abandonar en el que a cooperació per al desenvolupament es refereix i aprovar un nou consens sobre el desenvolupament sostenible que reflecteixi la solidaritat que tantes vegades ens ha identificat com a poble.
Per això, des del Partit Socialista reforcem el nostre compromís amb la reforma d’un sistema que ha de respondre als reptes marcats per l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i impulsar la coherència de polítiques i la governança multilateral.
Aquesta reforma ha de ser àmpliament consensuada i ha de partir d’una reflexió participada per les diferents forces polítiques, els agents socials i entitats privades, les ONG de desenvolupament, universitats, institucions, territoris i, per descomptat, les pròpies i propis cooperants.
Així mateix, ha de ser rellevant el reforç d’institucions clau com l’AECID, que recentment va nomenar al reconegut cooperant Magdy Martínez Solimà com el seu nou director. El mateix, durant la seva al·locució als diferents reptes de l’Agència, ha assegurat que intentarà millorar “significativament, les condicions de treball en la cooperació, començant per l’AECID, i continuant amb tot el col·lectiu professional de la cooperació espanyola” per superar “una situació que s’ha descrit com de precarietat”.
Amb tot això, el nostre compromís és el de recuperar el lideratge amb una política pública de cooperació forta i de qualitat, feminista i adaptada als reptes actuals, en què participin els actors que actuen en ella i superi els durs anys de retallades deixant enrere la situació d’absoluta excepcionalitat dins dels països de la Unió Europea.
Les i els socialistes apostem per la justícia social i l’internacionalisme perquè formen part dels nostres principis, estan en el nostre ADN i el nostre objectiu no ha estat altre que situar la política de cooperació com a part imprescindible i intrínseca de cor de l’acció exterior del nostre país. Sabem que recuperar la política de cooperació com a política d’Estat no és una opció, és una de les millors cartes de presentació d’un país que s’erigeix garant dels drets humans i la solidaritat universal.
Res d’això seria possible sense els homes i dones cooperants que des de fa dècades ha donat el millor de si, inclosa la seva pròpia vida, per una solidaritat internacional, una visió igualitària de el món que ens fa sentir-nos orgulloses i orgullosos com a país.
Avui i sempre, des del Partit Socialista, volem traslladar-los el nostre suport i profunda gratitud.