MANIFEST DIA INTERNACIONAL DE L’ORGULL LGTBI – 28 DE JUNY

Aquest 2021 també cal ampliar el focus i assenyalar la situació que pateixen les persones LGTBI en països membres de la Unió Europea i reclamar una postura més decisiva en l’avanç dels seus drets i la igualtat real

Cada any, el 28 de juny es configura com un dia de reivindicació i celebració compartida de la lluita del moviment LGTBI i de demostració del suport i el reconeixement del conjunt de la societat espanyola. Un reconeixement que el Consell de Ministres de Govern de Pedro Sánchez va atorgar el 2018 a aquest dia declarant el Dia Nacional de l’Orgull LGTBI, coincidint amb la seva commemoració internacional.

Des del Partit Socialista considerem que la celebració de l’Orgull 2021 ha de servir per fer una crida a les forces polítiques i socials i així evitar que des de les institucions es promoguin discursos i accions discriminatòries. Una oportunitat per posar fre a l’adopció de mesures regressives en contra de la diversitat i els drets de les persones LGTBI, que no són el reflex del sentir de la majoria social.

Els i les socialistes hem estat agent polític actiu de l’avanç en drets civils i, no només hem fet nostres les reivindicacions del col·lectiu LGTBI, sinó que hem entès que sense els seus drets plenament reconeguts la nostra democràcia no seria plena. Cada vegada que ha governat el PSOE s’han produït els grans avenços en matèria de drets i diversitat. Al juny de 2005 el Congrés dels diputats va aprovar, per iniciativa d’un govern socialista, la Llei 13/2005 de l’1 de juliol de 2005 que va reformar el Codi Civil pel que fa al dret a contreure matrimoni, que va convertir en drets i igualtat real una de les grans reivindicacions de l’activisme LGTBI.

Aquesta llei va reconèixer de manera efectiva la dignitat de les persones LGTBI. També va ser el govern Socialista qui va impulsar l’aprovació de la LLEI 3/2007, de 15 de març, reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones, que va suposar un avanç internacional sense precedents per als drets de les persones transsexuals.

A Balears, la llei LGTBI i contra la discriminació, aprovada en 2016 ha suposat un punt d’inflexió per a garantir els drets de les persones LGTBI i per erradicar la LGTBI fòbia, avançant en una societat més respectuosa amb la diversitat.

Però aquests avenços no han d’ocultar que és molt encara el que necessitem avançar i que són reiterades les situacions de discriminació de les persones LGTBI, com indica l’últim informe realitzat per l’Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea: a Espanya el 48% de les persones LGTBI eviten agafar de la mà a la seva parella del mateix sexe per por a patir agressions.

El transport i els espais públics és on més s’evita mostrar l’orientació sexual o la identitat sexual per no patir amenaces, insults, etc. L’informe assenyala un percentatge molt elevat, fins del 90% de les persones enquestades, que diuen haver patit o presenciat comentaris o comportaments homòfobs. Aquest informe insta la Unió Europea i als seus estats membres a adoptar “mesures concretes legislatives i no legislatives” per combatre l’assetjament i la por que pateix el col·lectiu”.

Aquest 2021 també cal ampliar el focus i assenyalar la situació que pateixen les persones LGTBI en països membres de la Unió Europea i reclamar una postura més decisiva en l’avanç dels seus drets i la igualtat real. Conseqüentment amb la Carta dels Drets Fonamentals de la UE, el Conveni Europeu de Drets Humans, la reiterada Jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans o la resolució de Parlament Europeu sobre la declaració de la UE com una zona de llibertat per a les persones LGTBI, s’estableix nítidament que els drets de les persones LGTBI són drets humans i que el dret a la igualtat de tracte i la no discriminació és un dret fonamental consagrat en els Tractats de la UE i ha de gaudir de ple respecte.

Els i les socialistes considerem que en aquest Orgull 2021 és important reimpulsar l’esforç de la lluita contra la desigualtat a la UE, reivindicant la responsabilitat compartida i exigint la postura activa dels seus estats membres, així com en les institucions europees. És, per tant, una necessitat urgent avançar en el procés de l’aprovació de la Llei Integral d’Igualtat de Tracte i la no Discriminació, actualment en tramitació parlamentària, així com l’impuls mitjançant l’acord d’una Llei LGTBI i Trans.

A més, el projecte de Llei de Memòria Democràtica reconeix també la persecució de les persones LGTBI durant la dictadura franquista i la necessitat d’un acte de reconeixement i reparació cap als qui van patir la persecució i l’empresonament. En aquestes demandes es va a trobar sempre el suport i la complicitat dels i les socialistes per aconseguir la igualtat real i efectiva. Espanya és, i ha de ser una vegada més, referència i primera línia dels avenços en drets per a les persones LGTBI.

En aquest camí, el Partit Socialista compte i ha comptat amb molts companys i companyes que han estat en l’avantguarda d’aquesta lluita. No són només un exemple per a tota la societat espanyola per la seva aportació al reconeixement de la igualtat de les persones LGTBI, sinó també autèntics líders cívics a favor de la plena democràcia a Espanya.

La seva memòria no ha de ser oblidada. Són molts, però com a organització volem tenir sempre un record especial amb el nostre company Pedro Zerolo, amb el qual tenim un deute històric com a socialistes i de què som afortunats dipositaris del seu llegat polític. Aquest llegat a favor de la llibertat, la igualtat i la diversitat ha de ser sempre una referència per tots els i les socialistes, i per a tota la societat espanyola. Per això, reivindiquem que la seva figura constitueix avui dia una referència imprescindible i un exemple de respecte a les diferències, capacitat per al diàleg i excepcional compromís ètic. La seva exemplaritat com a polític i activista social de concòrdia i diàleg per avançar en drets ha de ser a hores d’ara una guia, no només per a l’esquerra i el PSOE, sinó per al conjunt de la societat.

En aquest 2021 gaudirem d’una celebració de l’Orgull amb les restriccions pròpies de la seguretat sanitària per la pandèmia de la COVID-19, que responsablement les organitzacions estan adoptant en la seva convocatòria, però que no han de restar gens ni mica d’impuls reivindicatiu i visibilitat en l’acompanyament i compromís amb les seves reivindicacions.

Comments are closed