En el marc del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, des de la Secretaria d’Igualtat i Memòria Democràtica del PSIB-PSOE encetam un il·lusionant projecte de recuperació de la memòria de les dones socialistes durant la transició i la primera dècada de la democràcia.
Començam aquest camí recuperant algunes biografies de companyes socialistes que varen formar part de les primeres candidatures democràtiques i que, per tant, varen tenir un paper destacat en el si de la refundada Federació Socialista Balear, després del Congrés de Suresnes, i de la vida pública a les nostres illes.
Es tracta d’un diccionari biogràfic de les dones socialistes -que esperam completar amb el suport de totes aquelles persones interessades en servar la memòria socialista i feminista de les Illes Balears- per recuperar el llegat de tantes companyes que han contribuït des de la militància i la participació política i institucional a la millora de la vida de les dones i homes d’aquesta comunitat.
És un petit homenatge que retem a les pioneres que, amb la seva implicació i participació política, trencaren sostres de vidres enfrontant-se a moltes desigualtats i situacions injustes amb determinació i compromís de transformació social. Dones socialistes i feministes que donaren veu i representaren a milers de dones que confiaren en el Partit Socialista per posar fi a una situació d’injustícia i opressió. Estam en deute amb elles perquè, gràcies a la seva empenta, han aplanat el camí a les que hem vengut darrere i gràcies a elles gaudim de més drets i llibertats.A la II República les dones formaren part activa de la vida política i de la societat, amb lleis per protegir laboralment a les mares treballadores, amb el dret a l’avortament, al divorci, a la pàtria potestat dels seus infants i on la prostitució va ser abolida perquè suposava tractar les dones com una mercaderia en venda.
Enguany s’han complit 90 anys de la conquesta del vot de les dones, gràcies a la valentia i convicció de Clara Campoamor, membre del Partit Republicano Liberal, i a la contribució del Partit Socialista, que tot i la desinformació recurrent, posà 84 dels 161 vots a favor del sufragi femení.
La repressió i la dictadura franquista varen posar fi a les conquestes socials i les llibertats per a les dones que suposà la II República.
Tota la efervescència feminista a les nostres illes que es plasmà en iniciatives com la creació del gabellí grup femení socialista de la mà de na Magdalena Coll i na Maria Vaquer i en la vinculació amb els grups de dones antifeixistes va quedar truncada. És el cas d’Isabel Coll, condemnada a pena de mort -commutada després per cadena perpetua- que va ser empresonada amb vint anys a la presó femenina de Can Sales, o de Pilar Sánchez, que fins i tot va participar com a oradora al primer acte realitzat a Mallorca amb motiu del Dia de la Dona Antifeixista a la Casa del Poble, esdeveniment que va congregar dues mil persones, majoritàriament dones. Pilar va ser violada i assassinada pels feixistes el 18 de setembre de 1936 i, a avui en dia, encara no s’ha pogut recuperar el seu cos, que es creu que està a la fossa de Sencelles.
Amb la restauració de la democràcia, les dones socialistes, moltes d’elles involucrades amb el partit en la clandestinitat, recullen el testimoni de les reivindicacions de justícia, llibertat, igualtat i solidaritat de les seves predecessores, fent passes al davant per reconstruir el partit i la societat en un període on tot estava per fer.
Les dones socialistes estam connectades en una gran baula de valors i generositat que és la història del nostre partit. Amb aquest projecte començam a recuperar part de la nostra estirp amb aquelles dones que marcaren i obriren pas. Companyes com Magdalena Seguí, que va ser membre de la candidatura al Congrés dels Diputats l’any 1979 i que denuncià el masclisme imperant a la societat i al partit; Marita Frau, diputada al Parlament de les Illes Balears la I legislatura; Teresa Riera o Encarnación Magaña, diputades de la II legislatura al Parlament i als consells de Mallorca i Formentera, respectivament; Antònia March, que va encapçalar la candidatura socialista a Santa Margalida i que va ser la nostra portaveu; Marta Llompart, regidora de 1983 a 1991; Maria Bagur, que va anar a les llistes del PSOE a l’Ajuntament de Ciutadella l’any 1983; o Maria de los Llanos Lozano, membre de la candidatura l’any 1979 a l’Ajuntament d’Eivissa, entre moltes altres companyes, la memòria de les quals volem recuperar amb aquest projecte i que són un referent i un mirall per als i les socialistes.
El grau de desenvolupament d’una societat es mesura en funció del paper que hi ocupen les dones, i sabem que reivindicar el nostre paper no és ni ha estat fàcil. Molt hem avançat d’ençà del 31r Congrés Federal del PSOE, l’any 1988, en el qual s’aprovà el sistema de quotes del 25% per a les dones que va suposar un gran avenç perquè va significar el punt d’inici per anar ampliant la representació de les dones als càrrecs del partit i a les institucions, fins a arribar al principi de democràcia paritària, veritable punt d’inflexió per a la participació política de les dones, i en la qual els socialistes de les Illes Balears vàrem ser capdavanters amb la reforma de la llei electoral l’any 2002, instaurant les llistes cremallera.
El feminisme socialista és el que ens han tret dels rols tradicionals que la societat ens havia assignat pel fet de ser dones, el que ha construït l’Estat del Benestar, el que ha permès que ens divorciem, que tenguem drets sexuals i reproductius, que puguem decidir quan ser mares i el que ha ampliat la nostra llibertat. L’any 2004, Espanya va tenir el primer govern paritari de la història amb el president socialista José Luis Rodríguez Zapatero, que poc després aprovà la Llei 1/2004 de 28 de desembre, de protecció integral contra la violència de gènere i, uns anys després, la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes. Lleis que han estat essencials per combatre el masclisme i les desigualtats.
Al 39è Congrés del PSOE es fa més evident la relació entre socialisme i feminisme, declarant-nos abolicionistes de la prostitució i rebutjant la pràctica dels ventres de lloguer com a elements d’opressió i explotació de les dones més vulnerables.
Aquest és el nostre recorregut. Un camí imparable que ha possibilitat que, avui en dia, tenguem una dona presidint el Govern de les Illes Balears, la companya Francina Armengol, amb un govern paritari compromès en la millora de la qualitat de vida de les dones i del conjunt de la societat.
En el marc del Dia de les Dones, en el PSIB-PSOE reiteram el nostre compromís amb el feminisme socialista, amb la nostra memòria democràtica i amb el reconeixement de totes les companyes que han estat abanderades i ens han deixat una societat i un partit millors.
Recollim amb honor i orgull el seu llegat i seguirem exercint de cadena de transmissió entre les necessitats i anhels de les dones per convertir-los en drets.
Silvia Cano Juan
Secretària d’Igualtat i Memòria Democràtica PSIB-PSOE