El Partit Socialista Obrer Espanyol es va fundar clandestinament, el 2 de maig de 1879, al voltant d’un nucli d’obrers i intel·lectuals encapçalats per Pablo Iglesias. En 1913 es va fundar la Federació Socialista Balear del PSOE, i a Menorca, es va organitzar la Unió Socialista Menorquina, el març de 1930. El primer Comitè executiu va estar presidit per Guillermo Triay Mus, mentre que Víctor Rotger Pons en va ser el secretari.
Uns anys abans, el 24 d’octubre de 1919, s’havia constituït l’agrupació socialista de Maó, la primera agrupació local de l’illa, amb la qual va tenir lloc l’inici del socialisme organitzat a Menorca. L’assemblea de constitució es va celebrar a la Casa del Poble i va escollir Guillermo Triay com a president, José Mercadal com a vicepresident, Francisco Mercadal com a secretari i Víctor Rotger com a vicesecretari. La de Sant Lluís es va constituir el 1920, es va disoldre un any després, i es va reorganitzar en 1931. Aquest any es van constituir, també, les agrupacions de Ciutadella i es Castell, mentre que la des Mercadal i Fornells té data de 1933, la de Ferreries en 1936, i es Migjorn, en 1937.
L’agost de 1933 es va constituir la Joventut Socialista de Maó, el primer comitè executiu de la qual va estar format per Darwin Pons Pons, Juan Mercadal Goñalons, Juan López Morillo, Miguel Gomila Cardona, Zoé García Terrés, Gaspar Melsión Pons, Luciano Beltrán Obercie, Oceanía Marqués Mesquida i Margarita Gomila Ferrer.
Han passat més de 130 anys i el Partit Socialista té més de mig milió d’afiliats: persones de tots els àmbits unides pels valors d’igualtat, justícia, solidaritat i llibertat, amb un mateix objectiu: “el canvi i la transformació social mitjançant polítiques d’esquerres.”
A les eleccions municipals del 8 de febrer de 1920, el partit socialista va presentar sis candidats, que van ser els germans José i Francisco Mercadal, Guillermo Triay, Antonio Gomila, Bartolomé J. Blanco i Francisco Pons Carreras. Contra tot pronòstic, el PSOE va obtenir 514 vots i el lloc de regidor de Maó per a Francisco Pons Carreras.
Des de llavors, els i les socialistes han estat presents en major o menor nombre en les institucions de Menorca, defensant els interessos generals de la ciutadania amb honradesa i eficàcia.