Pepe Mercadal destaca que entitats i empreses “convergeixin en l’objectiu d’un turisme sostenible” i demana al PP que no les intenti enfrontar

El diputat del PSOE Menorca, Pepe Mercadal, va intervenir el passat dimecres 23 d’octubre com a portaveu dels socialistes en la compareixença de la secretària d’Estat de Turisme, Rosario Sánchez, al Congrés

Rosario Sánchez va desgranar la feina feta per la Secretaria d’Estat en els darrers anys; des de la gestió de la pandèmia a través dels ERTO i ajuts directes que van permetre la supervivència i recuperació de les empreses, fins a tot un seguit de programes d’inversions en projectes turístics sostenibles que suposen la major inversió pública de la història en el sector amb un total de 3.400 milions d’euros en tot l’Estat. Sánchez va destacar els Plans de Sostenibilitat Turística en Destí, que han arribat a uns 600 destins turístics espanyols, entre ells Menorca.

Per part seva, Pepe Mercadal va centrar la seva intervenció en destacar el consens existent entorn a l’objectiu d’avançar en la sostenibilitat del turisme. Per exemplificar-ho, va comparar les demandes d’algunes entitats que han convocat manifestacions en els darrers mesos amb les mesures que han anat implementant algunes empreses hoteleres en els darrers anys.

Mercadal va enumerar algunes de les propostes de la plataforma Via Menorca, la qual ha organitzat aquest estiu tres accions a l’illa, i també de la plataforma Canarias Tiene un Límite, organitzadora de les manifestacions a l’arxipèlag canari. “Jo no veig turismofòbia en les propostes que ens traslladen; jo veig una preocupació per qüestions mediambientales i socials i un clam per a un turisme sostenible que garanteixi el benestar dels residents.

Alguns partits, com el Partit Popular, les han acusat de turismofòbia”, va afegir Mercadal, “però és un error, a part d’una mentida, perquè el que demanen són mesures per a un turisme sostenible, en cap cas per acabar amb el turisme”.

Seguidament, el diputat menorquí va explicar una sèrie d’exemples de decisions que han pres empresaris i empresàries a favor de la sostenibilitat en els seus establiments turístics, com mesures d’estalvi d’aigua, instal·lació de plaques fotovoltaiques o habitacions solidàries. “La societat civil i moltes empreses avancen. Tothom que avança ho fa cap al mateix destí, que és la sostenibilitat”, va voler subratllar Mercadal, que va assegurar que “hi ha molts punts de convergència entre societat civil i empreses, per molt que el PP vulgui enfrontar uns amb els altres”.

La feina dels polítics, segons Mercadal, “ha de ser fomentar la col·laboració entre la societat civil, que demana sostenibilitat perquè el turisme no creï problemes socials i ecològics en el lloc on habiten. I les empreses també volen sostenibilitat perquè significa cuidar dels atractius que fan d’Espanya el millor destí del món, com són el medi ambient, el paisatge, les ciutats o la cultura”.

Source: Federació de Menorca

Comments are closed