A més, la diputada Carol Marquès ha registrat una sol·licitud de compareixença del conseller Lafuente per tal que expliqui públicament les passes que ha donat el Govern balear per donar una sortida als problemes del prat de Son Bou
Davant les condicions en què es troba el prat de Son Bou, el PSOE Menorca demanarà la creació d’una mesa de gestió amb la implicació de les tres administracions: Govern de les Illes Balears, Consell de Menorca i ajuntaments, a més dels veïns i veïnes, les ONG’s ambientals i l’associació de comerciants de Son Bou. Una mesa de treball conjunta que ha de tenir dos objectius clars i definits: per una banda, transparència de la informació, ja que fins avui dia no s’ha compartit els arguments tècnics que han avalat les decisions que s’han pres ni s’han donat cap tipus d’explicacions al respecte. I, per l’altra, participació, ja que les decisions no poden ni han de ser unilaterals, sinó compartides per tots els integrants d’aquesta mesa. Així, el partit demana que, a partir d’ara, les decisions que es prenguin estiguin fonamentades a partir de criteris tècnics i siguin compartides.
La diputada de PSIB-PSOE al Parlament de les Illes Balears, Carol Marquès, ha defensat de forma contundent que “no podem permetre que es torni a repetir la situació del 2023 en el prat de Son Bou, damunt la qual s’ha actuat tard i malament. Com les actuacions no han estat suficients ni adequades per tal de resoldre els problemes d’aquesta zona d’Alaior, i tampoc no coneixem els informes tècnics que han avalat aquesta feina, també demanarem la compareixença del conseller del Mar i del Cicle de l’Aigua del Govern de les Illes Balears, Jose Manuel Lafuente. Ha de donar la cara i explicar públicament les iniciatives que ha posat en marxa per recuperar aquesta zona. Es tracta de la segona zona humida més important de Menorca, després de s’Albufera des Grau, i és important conèixer la qualitat de les aigües depurades que hi arriben”.
A més, Marquès ha criticat el poc compromís del conseller popular amb les qüestions relacionades amb la seva conselleria. “S’omplen la boca en defensar grans polítiques, però la realitat és que són paraules buides. I com veim que els dies passen i que els problemes es multipliquen, demanam una acció contundent. La manca de control en els abocaments d’aigües depurades estan posant en perill no només l’ecosistema de la zona, sinó també la salut de tots i totes. Lafuente no es pot quedar més amb els braços plegats; ha d’explicar quin és el pla de futur que té el seu departament per per garantir la protecció d’aquesta zona”. En el mateix sentit, el conseller socialista, Josep Pastrana, ha defensat que “a nivell de Consell de Menorca demanarem la implicació de la màxima institució insular entorn aquesta qüestió, ja que afecta a l’illa en el seu conjunt”.
Cal recordar que el prat de Son Bou està emparat baix un marc normatiu que exigeix el seu manteniment, conservació i protecció. En aquest sentit, a finals del 2022 es va aprovar a nivell nacional el “Plan Estratégico de Humedales a 2030”, un instrument que ha de garantir i assegurar la conservació i impulsar la recuperació d’aquests ecosistemes. “Creim que d’aquesta mesa de gestió ha de sortir el disseny d’una estratègia de recuperació del prat de Son Bou, d’acord amb aquesta normativa estatal i també amb l’europea. Hem de ser conscients que aquesta feina i objectiu ja ens ve marcat en la legislació i el nostre deure és complir-lo amb màximes garanties”, ha seguit explicant la diputada.
A més, no hem d’oblidar que el prat de Son Bou és una zona protegida, la qual està inclosa a la Xarxa Natura 2000 (LIC i ZEPA ES0000238 Son Bou i barranc de Sa Vall); és declarada com Àrea Natural d’Especial Interès Me-12, una figura de protecció urbanística segons la Llei 1/1991 de Balears, i com àrea important per a les aus per SEO/Birdlife, a més de tenir referències a la Llei Menorca Reserva de Biosfera. A nivell autonòmic, està inclòs en el Pla Hidrològic de les Illes Balears.
A part de la iniciativa parlamentària que presentarà el PSOE al Parlament de les Illes Balears, és important recordar que des del PSOE Alaior ja van presentar una moció instant la Direcció General de Recursos Hídrics a prendre les mesures necessàries per solucionar aquest problema d’una vegada per totes. De fet, el Partit Popular d’Alaior va votar a favor d’iniciar aquesta feina i d’instar les institucions autonòmiques a posar fil a l’agulla.
No obstant açò, el secretari general del PSOE Alaior, Antoni Perea, ha recordat que “un equip de govern que ens ven una gran feina en matèria turística, no pot deixar de banda un tema d’una gran rellevància per Alaior i per Son Bou i tirar pilotes fora. Es tracta d’una zona vulnerable i l’ecosistema ambiental ha de poder conviure amb equilibri amb l’ús turístic de la zona”. Per tant, “demanam al PP d’Alaior més voluntat a l’hora de resoldre la situació, sempre en benefici del medi ambient i de la imatge del municipi i les seves urbanitzacions, i que se sumi a la mesa de gestió que proposa el PSOE Menorca”.