El PSOE Menorca demana que les places de metges especialistes de Menorca es declarin de molt difícil cobertura

Bàrbara Torrent ha defensat que la problemàtica de la manca d’especialistes a l’illa s’ha vist agreujada durant el primer any de govern del Partit Popular

Mentre que el mes de març de 2023 hi havia 7220 persones que estaven esperant per a una consulta, el mes d’agost d’enguany n’hi havia 8174, prop de 1000 més

En el proper plenari, la consellera socialista, Bàrbara Torrent, presentarà una proposta d’acord per instar el Govern de les Illes Balears a declarar les especialitats mèdiques que a Menorca no s’han cobert sota el concepte de difícil cobertura com a de molt difícil cobertura, tal i com s’ha fet a Eivissa i Formentera. A més, també es demana augmentar els perfils declarats de difícil cobertura, com els de fisioterapeutes o tècnics superiors. Torrent ha defensat que “l’objectiu d’aquesta proposta és establir un marc que permeti abordar l’escassetat d’especialistes a la nostra illa i aportar solucions”.

La socialista ha criticat que “la problemàtica de la manca d’especialistes s’ha agreujat durant el primer any de govern del Partit Popular. Les dades així ho corroboren. El mes de març de 2023 hi havia 7220 persones que estaven en llista d’espera per a una consulta. Més d’un any després, aquesta xifra ha augmentat en gairebé 1000 persones més”. Per altra banda, en els casos de més de 60 dies havia passat de 3163 a 3694 persones i els dies per rebre una interenció quirúrgica ha passat de 60,54 a 77,62 dies.

Cal tenir en compte que la retribució per cada plaça de difícil cobertura són 924€ en comparació amb els 1650€ que es cobra per a aquelles de molt difícil cobertura. “Aquesta diferència retributiva pot haver estat el motiu pel qual s’hagin captat més professionals a les illes veïnes que a Menorca. Per tant, veim com es fa més necessari que mai fer aquesta declaració per tal de garantir una atenció sanitària de qualitat per a tots els menorquins i menorquines, a més de disminuir les llistes d’espera”. 

A part d’aquest punt, la proposta d’acord també exigeix el compromís del govern autonòmic per ampliar els perfils professionals declarats com a difícil cobertura, tal com s’ha fet també a Eivissa i Formentera; a accelerar els processos d’estabilització i fidelització iniciats durant la passada legislatura per tal de comptar com a màxim amb un 8% de treballadors eventuals; a promoure programes d’investigació i formació per al personal sanitari i a avaluar i millorar les condicions laborals als centres de salut. 

Comments are closed