La portaveu de PSOE, Susana Mora, ha explicat que aquest estudi “ens ha d’ajudar a calcular la magnitud del problema i a dissenyar un full de ruta clar per oferir solucions reals i adequades”
Aquest matí, la portaveu del PSOE al Consell de Menorca, Susana Mora, acompanyada pel conseller Bep Pastrana, ha explicat els principals temes que el Grup Socialista presenta al plenari de la institució, el proper 23 de setembre. Concretament, la portaveu ha començat explicant una proposta d’acord que defensarà Robsy i que està relacionada amb el creixement significatiu de les caravanes a l’illa, especialment durant els mesos d’estiu. En aquest sentit, la proposta demana encarregar a l’OBSAM un estudi periòdic, amb caràcter trimestral, que permeti determinar el nombre total de caravanes que es destinen a habitatge habitual a causa de l’agreujament dels problemes d’accés a l’habitatge a Menorca.
Mora ha defensat que “com a conseqüència del problema a l’accés a un habitatge, famílies amb pocs recursos es veuen obligades a recórrer a aquests tipus d’habitatges com a solució temporal o permanent. Una realitat que, a curt i llarg termini, planteja reptes importants que hem d’abordar entre tots i totes. Per açò, aquest estudi ens ha d’ajudar a calcular la magnitud del problema i a dissenyar un full de ruta clar per oferir solucions reals i adequades a la realitat”. La proposta d’acord posa d’exemple el cas de Palma o d’Eivissa, ciutats en les quals s’han creat “barris de caravanes” arribant a generar, aquestes situacions, greus problemes i conflictes socials. Per tant, “per evitar que a Menorca es puguin arribar a traslladar aquestes situacions, hem d’actuar ja”.
Concretament, l’estudi ha de comptar amb els següents ítems:
- Nombre de caravanes associades al Club Autocaravaning Menorca i el seu ús.
- Nombre de caravanes amb residència a Menorca i el seu ús.
- Nombre de caravanes que estan a Menorca sense ser residents i el seu ús.
- Nombre de caravanes que entren a Menorca i el seu ús.
- Nombre d’empreses de lloguer que lloguen caravanes de manera habitual.
Per altra banda, cal recordar que en el plenari del passat mes de juny, el Grup Socialista va presentar, en la mateixa línia, una proposta d’acord que instava el Consell de Menorca a avaular quin era el nombre de places habilitades a Menorca per a aquests vehicles i a limitar la seva entrada l’illa, “una proposta que va ser votada en contra pel PP i Vox”, ha criticat la socialista. “Veim com és un problema que va en augment i que una afluència excessiva i descontrolada de les caravanes pot desequilibrar l’oferta turística de Menorca, a més de provocar un impacte ambiental i de saturar les nostres infraestructures. Davant d’aquesta situació, demanam més capacitat d’acció i mesures concretes que corregeixin les seves derivades negatives”.
Per acabar, la portaveu ha afegit que “l’encàrrec s’ha d’acompanyar d’una necessària dotació de recursos econòmics per tal de possibilitar el disseny, el treball de camp, l’execució i la difusió de l’estudi. Menorca mereix una política d’habitatge més contundent i que posi el focus en aquelles situacions que van creixent i que van generant un problema, com és el cas de la utilització de caravanes com a habitatge habitual. També hem de reconèixer el compromís de l’Associació Autocaravaning Menorca, la qual està fent feina amb tots els ajuntaments i el Consell per tal de trobar una solució òptima a aquesta situació”.
Altres propostes que presenta el PSOE
A part d’aquesta, el Grup Socialista presenta, entre d’altres, propostes relacionades amb l’agilització de la construcció de residències previstes; amb la creació d’una mesa de gestió interinstitucional per tal d’estudiar i aplicar les mesures més adequades per a la conservació i manteniment del Prat de Son Bou i una interpel·lació per conèixer en quin punt es troba l’estudi de càrrega anunciat per part de l’equip de govern per possibilitar la limitació de l’entrada de vehicles, amb caràcter general, a l’illa.