El conseller Josep Pastrana i la diputada Pilar Carbonero han ofert, avui, una roda de premsa en què han lamentat la decisió del Govern de les Illes Balears de suprimir el pla Provilac per a l’any 2024, després de dos anys de treball conjunt a la Mesa del Sector Lacti menorquí, “una iniciativa que estava donant resultats molt positius i que ja contemplava canvis estructurals a mig termini”. A més, han anunciat que els grups socialistes, al Parlament i al Consell, presentaran propostes d’acord i una esmena als Pressuposts de la Comunitat per aconseguir que el Govern rectifiqui i prorrogui el pla durant l’any 2024.
Josep Pastrana s’ha referit al canvi de criteri del PP: “que defensi les ajudes quan no governa i ara doni l’espatlla a un sector tan important per a Menorca”. I ha criticat que el Consell Insular no hagi protestat per l’anunci fet pel conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, de visita a l’illa. Ha manifestat la preocupació del grup socialista per les declaracions del Conseller d’Agricultura Simonet, quan diu s’està preparant un pla estratègic, però sense donar cap informació de quines són les intencions. “Que es faci un pla estratègic està molt bé i recolçam la mesura, però el fet és que els ajuts al pla Provilac han desaparegut dels pressupostos de la Comunitat Autònoma sense donar cap proposta alternativa per donar viabilitat al sector lleter, referent del sector primari de l’illa”.
El conseller socialista ha explicat que el Pla Provilac ha estat fonamental per aconseguir un increment en el preu que els ramaders cobren per litre de llet, ajudant a la supervivència de les explotacions, en la situació de crisi i augment de costos que vivim. “De fet, gràcies a aquest pla moltes explotacions no han desaparegut”.
També ha valorat el que ha suposat per a la producció i comercialització del formatge D.O. i ha recordat que el sector lleter dinamitza altres sectors de l’economia, com el comerç, la indústria càrnia o els serveis associats. “A la vegada, produeix innombrables serveis ambientals i socials per a l’illa, com la gestió del territori, la conservació del paisatge o el cicle de l’aigua”.
Pastrana ha responsabilitzat el president Vilafranca de situació d’indefensió que es trobarà el sector, a partir d’ara. “Pel menyspreu del Govern balear i perquè la màxima institució insular, que hauria d’assumir el lideratge i vetllar pels interessos dels productors, acota el cap i claudica”.
Per la seva part, la diputada Pilar Carbonero ha recordat que “el sector productor boví de llet de Menorca arrossega una situació de crisi de rendibilitat, que es va aguditzar a situacions insostenibles els darrers anys, degut, en primer lloc, a l’impacte de la pandèmia, i en segon lloc, a l’increment dels preus de l’energia i la seva relació directa en la crisi mundial de subministraments”.
“Aquesta crisi de rendibilitat deriva d’una estructura de costos de producció cada vegada més elevats, en els quals la insularitat i els sobrecostos que genera, són determinants. D’altra banda, els preus pagats al ramader massa vegades no remuneren el conjunt dels factors de producció i, per tant, fa perillar el futur de les explotacions i la qualitat de vida dels productors”.
Per açò, el juny de 2021 es va constituir la Mesa del Sector Lacti, integrada pel Govern balear, el Consell de Menorca, les tres organitzacions agràries professionals, l’associació de Fabricants i Curadors de Formatge de Menorca, l’Associació Frisona Balear, la DOP de Formatge Mahón-Menorca i les Cooperatives Agroalimentàries de les Illes Balears.
Va ser aquest òrgan de debat i consens sectorial que va adoptar l’acord sobre el Provilac 2022 i PROVILAC 2023, amb el principal objectiu de donar suport a la viabilitat, la modernització, la promoció i la comercialització del sector lacti de Menorca. “Un acord que ha estat valorat de manera molt positiva en el dos anys de funcionament, ja que s’ha pogut compensar la renda del sector per fer front a l’augment de preus provocat por la guerra d’Ucraïna i s’ha aconseguit un equilibri més just entre el preu rebut per la llet i els costos de producció suportats per les explotacions”.
Carbonero ha dit que “és evident que els elevats costos es mantenen a dia d’avui, si no han augmentat encara més. Per açò Provilac segueix sent fonamental per aconseguir un increment en el preu que els ramaders cobren per litre de llet, i per ajudar a la supervivència de les explotacions”.
Ja que encara continua la situació d’inestabilitat a nivell europeu i estatal que dificulta la rendibilitat de les explotacions, el Partit Socialista demana al Govern, amb la participació del Consell i el consens del sector, mantenir aquest pla durant l’any que ve, a través d’una Proposició No de Llei, ja presentada al Parlament; així com una esmena al projecte de Pressupost de la Comunitat i una proposta d’acord al proper Ple del Consell.
Amb tot, des del PSOE Menorca es qualifica de falta de respecte al sector menorquí que el conseller Simonet, coneixedor de la situació, vengui a Menorca a anunciar que el Govern no té previst prorrogar aqueste pla, sense haver ni convocat la Mesa del Sector Lacti. El Govern no ha de donar excuses, sinó cercar fórmules per seguir amb el Provilac. I afirma que “des dels grups socialistes al Govern i al Consell Insular de Menorca utilitzarem totes les vies que estan al nostre abast perquè es rectifiqui i es prorrogui aquest suport tan necessari pel futur del sector lacti menorquí”.
Source: Federació de Menorca
Source: Municipi Ciutadella