Pilar Carbonero i Josep Pastrana han explicat aquest matí que presentaran una PNL i una moció, al Parlament i Consell, respetivament, per exigir accions concretes per aturar l’expansió d’aquests microplàstics que danyen els ecosistemes de les illes
Aquest matí, la diputada, Pilar Carbonero, i el conseller, Josep Pastrana, han explicat en roda de premsa que presentaran una PNL i una moció amb l’objectiu compartit d’exigir tant al govern insular com l’autonòmic l’aturada de microplàstics industrials a les costes de les Illes Balears. En aquest sentit, la socialista ha destacat que “Balears no està exempt d’aquesta problemàtica iniciada pel litoral gallec. Treballs constants d’entitats que estan implicades en la detecció d’aquests material que danyen els nostres ecosistemes, han constatat la presència de microplàstics i han iniciat un estudi per descobrir quin és el seu origen”.
De fet, “l’estudi MedPellets al riu Francolí de Tarragona determina clarament que l’origen d’una bona part de la contaminació per pèl·lets a Balears prové, precisament, d’abocaments incontrolats al riu Francolí on s’hi concentren activitats industrials petroquímiques que fan ús i copien aquests tipus de materials”, ha afegit. Per tant, “les dades demostren que no es tracta només d’una problemàtica sorgida a Galícia, sinó que s’ha estès fins a les nostres illes”, i per açò, la diputada ha exigit al Govern de les Illes Balears i al Consell de Menorca “a reconèixer aquesta realitat i a posar-se en marxa d’immediat per impulsar accions i mesures que frenin la seva periollosa expansió”.
“Ambdues propostes van en el mateix sentit”, ha seguit explicant. Per una banda, “a la PNL instam el Govern, a través del Parlament, a ser conscient d’aquesta problemàtica i a col·laborar, mitjançant una línia de finançament, per a la neteja dels microplàstics existents; a impulsar un programa d’educació i sensibilitazació ambiental sobre pèl·lets i a posar en marxa línies de divulgació i transferència del coneixement en aquesta matèria, i a obrir vies de coordinació amb la Generalitat de Calalunya, entitats, consells insulars i ajuntaments per tal de prevenir i contenir aquesta contaminació, entre d’altres punts”.
Per altra banda, i en la mateixa línia que la PNL registrada pel Grup Parlamentari Socialista, “a la moció instam el Consell de Menorca a implementar mitjans tècnics i humans per netejar els microplàstics de nostre litoral i a cercar també una línia de finançament per a aquesta neteja”. A més, ambdós textos coincideixen amb la proposta de col·laborar amb la Generalitat de Catalunya per aportar la documentació necessària sobre l’existència d’aquests pèl·lets a les platges per tal que sigui incorporada a l’expedient de responsabilitat en la contaminació del medi ambient que ha obert el Govern a diverses empreses ubicades a l’entorn del riu Francolí.
Per últim, també preveuen comprometre l’administració insular i autonòmica per desenvolupar estudis científics i d’investigació per documentar les zones d’acumulació i contaminació amb l’objectiu de tenir disposar de registres detalls d’arribada de pèl·lets a les costes de Menorca i analitzar la seva afectació als ecosistemes marins.
Amb tot, els socialistes han coincidit en la idea que “la responsabilitat de ser conscients de la realitat que tenim a Balears és de qui governa, i si els que governen prefereixen mirar cap a una altra banda en lloc de resoldre els problemes de present i futur que presenta la nostra societat, i utilizar les institucions públiques perseguint interessos particulars en lloc de treballar pel bé comú, açò ens demostra, una vegada més, que significa que no mereixem aquests governs. No obstant aquest context, esperam que obrin els ulls i aprovin aquestes propostes pel bé de les nostres illes”.
Source: Federació de Menorca
Source: Municipi Ciutadella