El conseller de Fons Europeus ha participat en una trobada virtual amb l’eurodiputada Alícia Homs i el diputat Pere Joan Pons i en la qual els tres socialistes han coincidit en ressaltar la resposta “solidària” d’Europa en la gestió de la crisi del coronavirus
El PSIB-PSOE ha organitzat una nova trobada virtual amb la militància a través del canal de Youtube del partit, en aquesta ocasió protagonitzada pel conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company; la diputada al Parlament Europeu; Alícia Homs, i el diputat al Congrés, Pere Joan Pons, per parlar de l’enfocament de la crisi de la COVID-19 per part de la Unió Europa i dels fons que s’enviaran als països membres per sortir com abans millor i de la manera més justa i equilibrada possible de la crisi.
El conseller Miquel Company ha explicat que aquests fons europeus són “una oportunitat històrica per a les Illes Balears, que no podem perdre, per plantejar projectes importantíssims de transformació real i que accelerin la diversificació econòmica i social de l’arxipèlag, i tenim capacitat per fer-ho”.
Company ha incidit en el fet que les Balears són un dels territoris del continent que més ha patit les conseqüències econòmiques i socials de la pandèmia, motiu pel qual “es fa més necessari que mai aplicar criteris de diversificació i modernització per fer de la nostra una comunitat més resistent i resilient i per aconseguir la recuperació justa que no deixi ningú enrere que defensam els socialistes”.
El conseller, així mateix, ha emfasitzat que les Illes Balears estan ben preparades per gestionar aquests fons. “Som l’única Comunitat Autònoma que té una conselleria específica per gestionar els fons europeus, i això ja és una declaració d’intencions”.
En aquest sentit, Company ha explicat que s’ha aprovat un decret per agilitzar la tramitació i l’execució d’aquests fons, que s’ha creat una oficina específica per a la gestió de projectes estratègics i s’han establert “espais de cogovernança cabdals” amb els consells insulars i els ajuntaments per treballar de manera conjunta sobre els projectes que es finançaran amb aquests fons.
A més a més, el conseller ha destacat que s’ha creat un grup de treball en el marc del Pacte de Reactivació de les Illes Balears, en el qual es comptarà amb “els esforços de la societat i de tots els que volem treballar units per a la reactivació de les Illes Balears”. En aquest sentit, ha lamentat que no tots els partits polítics s’hi hagin volgut sumar.
“Les institucions varen donar respostes en el curt termini per pal·liar els efectes de la crisi, però aquests fons han d’anar dirigits a repensar el model social i econòmic que volem a mitjà i llarg termini”, ha exposat Company, fent especial èmfasi en el fet que els socialistes “sempre hem defensat que la diversificació econòmica ha de ser una realitat i aquests fons europeus han d’ajudar a accelerar aquests canvis apostant per polítiques mediambientals, per la recerca, per la indústria i la millora del sector turístic, per la modernització i per la digitalització”.
Per la seva banda, l’eurodiputada Alícia Homs ha destacat que el “pla de recuperació és la inversió pública més gran feta mai per la Unió Europea des de la seva creació” i ha reivindicat “l’esforç que s’ha fet per donar una resposta solidària perquè els països més afectats rebin més inversió; de fet, Espanya serà un dels països que més fons rebrà”.
Homs ha qualificat també “d’històric” l’acord que els països membres varen assolir el juliol de 2020 per dissenyar aquest pla de recuperació, però també ha ressaltat l’acord per desbloquejar el pressupost europeu per al període 2020-2027. Tot plegat, suma 1,8 bilions d’euros.
La socialista també ha volgut posat de relleu “el canvi de perspectiva” pel que fa a la gestió de la crisi per part de les institucions europees. “Si el 2008 es va apostar per l’austeritat, en aquest cas s’ha apostat per la solidaritat” i ha remarcat que “s’està fent una feina magnífica per aprofitar aquesta oportunitat per a un futur millor per a les nostres illes”
Finalment, el diputat al Congrés i portaveu socialista de la Comissió Mixta per a la Unió Europea, Pere Joan Pons, ha destacat que “ens trobam enfront d’un projecte que no havíem vist mai fins ara; d’un pla de país coherent i amb una capacitat de transformació que hem d’aprofitar des de les Illes Balears”.
Tal com ha explicat Pons, es tracta d’una mobilització de recursos públics sense precedents en la història de la Unió Europea. En concret, Espanya rebrà 140.000 milions d’euros, dels quals la meitat s’invertiran en els pròxims dos anys.
També en línia amb les valoracions fetes per Company i Homs, Pons ha defensat l’enfocament de la UE per sortir d’aquesta crisi, en contrapartida de la crisi anterior. “Si de la crisi de 2008 vàrem sortir sentint-nos més allunyats d’Europa, en aquest 2021 vivim un gran moment europeu que s’ha traduït en xifres i, sobretot, en un projecte mancomunat, solidari, més federal”.