Pons es presenta a aquesta elecció amb tres grans objectius: reformar la governança de l’organització, treballar més en el terreny amb més observacions electorals i donar un major impuls polític a l’organisme
El diputat del PSIB-PSOE al Congrés Pere Joan Pons ha anunciat la seva candidatura per presidir l’Assemblea Parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCEPA), de la qual n’és el vicepresident des de juliol de 2022.
Pons es presenta a aquesta elecció amb tres grans objectius: reformar la governança de l’organització, treballar més en el terreny amb més observacions electorals i donar un major impuls polític a l’organisme.
El socialista ha estat elegit candidat del grup socialdemòcrata a la presidència d’aquest organisme després d’haver guanyat unes primàries. Cal recordar que el diputat del PSIB-PSOE és el president de la delegació espanyola a l’OSCE des de 2018.
“Vull encapçalar l’assemblea parlamentària en un moment cabdal, en una nova era i en el context del retorn de la guerra al nostre continent”, ha expressat Pons, emfasitzant que el seu objectiu com a nou president d’aquest organisme serà “aportar solucions polítiques a conflictes que requereixen i exigeixin una dimensió política i parlamentària”.
El socialista també remarca que, com a parlamentaris, “podem marcar la diferència”, i que sota la seva presidència, l’assemblea “ha de ser una eina de referència”. “Desig fer feina amb tothom per assolir una organització transparent compromesa amb la pau, el diàleg i la democràcia, reafirmant els principis i l’esperit de l’Acta Final de Hèlsinki signada el 1975”.
Les eleccions es duran a terme des del 29 de juny fins al 4 de juliol, dia en el qual ja es faran públics els resultats. Pons, que és l’únic candidat progressista al càrrec, aspira a substituir en la presidència d’aquesta organització a la conservadora Margareta Cederfeld (Suècia).
Sobre l’OSCE i la seva Assemblea Parlamentària
L’Assemblea Parlamentària de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCEPA) és un organisme internacional que compta amb 323 parlamentaris pràcticament d’arreu del món.
Conformada per 57 països membres, entre els quals destaquen tots els països de la Unió Europea, els Estats Units, Ucraïna, Turquia o el Canadà, l’OSCE representa a més de mil milions de ciutadans i ciutadanes que van des de Vancouver a Vladivostok.
L’OSCE es va crear el 1975 sota els principis de l’Acta Final de Hèlsinki i s’ocupa, principalment, dels aspectes que tenen a veure amb la seguretat a Europa. La seva Assemblea Parlamentària (OSCEPA) és un fòrum de diàleg per a la seguretat, la pau, els Drets Humans i Polítics, el canvi climàtic i els aspectes econòmics de la regió. També, l’assemblea s’encarrega de monitorar els processos electorals en els països membres, un dels seus principals pilars d’acció.
Tal com recorda Pons, la situació actual de l’OSCE a hores d’ara és una mica delicada, atès que Rússia, arran de la invasió a Ucraïna, va violar la carta fundacional de l’OSCE, situant l’organisme i l’assemblea parlamentària en una situació complicada.