Entre els punts d’acords destaquen instar el Govern d’Espanya a incrementar la inversió en R+D+i fins al 2% del PIB i impulsar la perspectiva de gènere en els estudis de ciència i tecnologia per “deslligar la ciència de la imatge de l’estereotip masculí”
El ple del Parlament ha aprovat una iniciativa defensada pel Grup Parlamentari Socialista per instar al Govern d’Espanya i al Govern de les Illes Balears a seguir impulsant i millorant les polítiques de recerca a la nostra Comunitat Autònoma. La Proposició No de Llei està signada per tots els grups que donen suport al Pacte de Govern.
La iniciativa va en la línia del posat en marxa per l’executiu autonòmic des de 2015, com és l’increment del nombre d’investigadors o l’augment de la inversió en ciència, i del previst en la futura Llei de Ciència autonòmica, que preveu que la inversió en recerca arribi al 2% del pressupost autonòmic per a l’any 2030.
Per part del Grup Parlamentari Socialista, l’encarregat de defensar aquesta iniciativa ha estat el diputat Joan Mascaró, qui ha reivindicat el “paper clau de la ciència perquè tota la societat millori i avanci”, tal com s’ha evidenciat amb la vacunació contra la COVID-19.
“L’exemple més clar el tenim amb les vacunes. Gràcies a la ciència hem pogut tenir unes vacunes eficaces , que ens protegeixen contra la COVID-19 i ens permeten tenir un millor benestar personal i social, a més d’accelerar la recuperació econòmica, en un temps rècord”.
En concret, la Proposició No de Llei demana, entre altres punts, que s’augmenti la inversió estatal en ciència fins al 2% del PIB, que es millorin les fórmules de contractació, que s’augmenti la remuneració del personal investigador o s’elabori un estatut del personal de recerca.
També insta l’administració a posar en marxa mesures per retenir el talent, ja sigui amb incentius fiscals o amb ajudes perquè projectes de recerca s’instal·lin a les Illes Balears, i a incorporar la perspectiva de gènere en les polítiques de recerca.
En aquest sentit, el diputat socialista ha explicat que, segons dades de la UNESCO, només el 35% de l’alumnat femení està matriculat a estudis vinculats amb la ciència i la tecnologia. “Estam davant una bretxa de gènere que acabarà revertint en les sortides laborals presents i futures de les dones”, ha alertat Mascaró.
És per això que la iniciativa demana que s’incrementi la promoció educativa de referents femenins als centres educatius, ja sigui a través de campanyes de conscienciació, d’activitats culturals o de material educatiu amb perspectiva de gènere, amb l’objectiu de “deslligar la ciència de la imatge de l’estereotip masculí”.