La iniciativa l’havien registrat al Parlament les entitats Amnistia Internacional, Medicusmundi Mediterrània, Metges del Món i Oxfam Intermón i l’ha recollida el Grup Parlamentari Socialista per traslladar-la al ple de la cambra autònomica
El Ple del Parlament ha aprovat una iniciativa impulsada pel Grup Parlamentari Socialista, signada conjuntament amb els partits que donen suport al Pacte de Govern (Unides Podem i Més per Mallorca), El Pi – Proposta per les Illes, Més per Menorca i la coalició progressista de Formentera (Gent per Formentera, PSIB-PSOE i Esquerra Unida), per impulsar l’accés universal a la vacuna contra la COVID-19.
El diputat socialista Carles Bona, impulsor de la iniciativa -que trasllada al ple una proposta dipositada en el Parlament per Amnistia Internacional, Medicusmundi Mediterrània, Metges del Món i Oxfam Intermon- ha censurat que “l’accés global a les vacunes contra la COVID-19 encara és desigual”, exposant que “menys d’un 15% de les persones que viuen en països subdesenvolupats han rebut almanco una dosi de la vacuna, mentre que als països rics s’està oferint ja una quarta dosi”.
És per aquest motiu que aquesta Proposició No de Llei demana al Govern d’Espanya que cooperi a escala mundial i elimini tots els possibles obstacles que impedeixin garantir que les vacunes arriben de manera justa arreu i se’n faci un repartiment equitatiu. També demana a l’executiu central que asseguri que els drets de propietat intel·lectual no impedeixen a cap país ni regió garantir el dret a la salut, acordant una exempció temporal i puntual de les patents per produir productes sanitaris contra la COVID -19.
“Posar fi a aquesta pandèmia dins les nostres fronteres és molt necessaris, però no és suficient”, ha explicat el diputat socialista, fent èmfasi en el fet que s’ha de fer el mateix a altres territoris, “no només per una raó de justícia social, sinó també perquè protegir-los a ells implica també protegir-nos a nosaltres”, ha recordat Bona mencionant el fet que la variant Òmicron es va detectar per primera vegada, precisament, a Sud-àfrica.
No obstant això, el socialista també ha posat de relleu que el Govern d’Espanya “no ha defugit del seu compromís de posar fi a aquesta pandèmia a escala mundial”, remarcant que s’han donat 50 milions de vacunes a països en vies de desenvolupament, essent Espanya el quart major donant del món, només per darrere dels Estats Units, Alemanya i França, tots tres amb molta més població.
Cal destacar, com ha fet el diputat socialista, que tot i que els compromisos de donació de vacunes són “crucials en la cursa per acabar la pandèmia”, no solucionen el problema del tot, motiu pel qual la iniciativa també demana donar suport a l’exempció de la propietat intel·lectual.
“Aquests països no estan demanant caritat, sinó reivindicant el seu dret a desenvolupar i fer les seves pròpies vacunes sense la preocupació de ser denunciats pels titulars de les patents”, ha explicat Bona, recordant que Espanya ja va manifestar obertament el seu suport a la suspensió de patents ara fa un any, però recalcant la necessitat de consensuar aquest compromís amb tots els països que conformen l’Organització Mundial del Comerç.
Respecte d’això, el diputat socialista ha insistit en la importància de fer-ho possible, ja que encara és un problema per a molts països, especialment a Sud-amèrica on el cost dels tractaments patentats és inassumible i no se’ls està permetent fabricar-los ni adquirir-los com a genèrics.
Finalment, al socialista ha fet una crida a “aprendre de la crisi actual”, atès que “podem estar segurs que no serà la darrera a la qual ens enfrontarem”. “S’ha de mirar amb la perspectiva de preparar-nos per a la següent pandèmia”, ha conclòs el diputat.