Carmen Calvo: “És importantíssim recordar aquestes dones, posar-les en valor i saber que la cadena de generositat que varen iniciar és el que ens ha duit a la resta fins aquí”
El PSIB-PSOE ha donat el sus a Memòria de Dones Socialistes, un projecte per recuperar la contribució de les dones socialistes que durant els primers anys de la democràcia varen formar part de la vida pública, participant activament a través de les institucions i de la vida orgànica del partit.
El projecte, que s’emmarca en els actes del 8M i que s’ha presentat avui en un acte virtual amb la secretària d’Igualtat del PSIB-PSOE, Sílvia Cano, i dues d’aquestes primeres dones socialistes, Mercè Amer i Marta Llompart, arrenca amb la posada en marxa d’un diccionari biogràfic online que recollirà les biografies d’aquestes dones. El diccionari, que s’anirà completant progressivament, ja es pot consultar aquí.
En la presentació del projecte també s’ha comptat amb la participació de la secretària d’Igualtat del PSOE i vicepresidenta primera del Govern d’Espanya, Carmen Calvo, qui ha remarcat la important tasca de “recordar aquestes dones, posar-les en valor i saber que la cadena de generositat que varen iniciar és el que ens ha duit a la resta fins aquí”.
Calvo també ha remarcat el caràcter feminista del PSOE, realçant que “varen ser moltes les dones que ens han obert el pas en aquesta gran organització de què formam part”.
Per la seva banda, Cano ha explicat que amb aquest projecte, els socialistes de les Illes “volem retre tribut a les dones pioneres que, amb el seu compromís i determinació, varen obrir camí, varen trencar sostres de vidre i es varen enfrontar a moltes injustícies amb la força que caracteritza les dones socialistes”.
La secretària d’Igualtat del PSIB-PSOE ha reconegut estar “en deute amb totes elles” i ha reivindicat el seu llegat, com també un “feminisme amb memòria”, essent conscients del fet que “darrere de cada conquesta i cada llibertat” sempre hi ha estat el Partit Socialista.
En aquest sentit, Cano ha remarcat, “especialment ara que alguns volen prostituir la paraula llibertat”, que el PSOE ha estat darrere lleis cabdals com la llei del divorci, la de l’avortament, la llei contra la violència de gènere, la d’igualtat o l’ampliació dels permisos de paternitat.
En l’acte, que s’ha desenvolupat en format de conversa i que també ha comptat amb testimonis enregistrats d’altres dones socialistes, han participat presencialment Mercè Amer i Marta Llompart, que varen ser dues de les primeres dones socialistes amb càrrecs orgànics i institucionals a Balears.
Marta Llompart, que començà a militar en el Partit Socialista quan encara s’havia de fer des de la clandestinitat i que va ser regidora de l’Ajuntament de Palma en els períodes, ha explicat que decidí sumar-se al projecte socialista el gener de 1975, precisament “en un moment en què era necessari i inevitable donar la passa endavant i comprometre’s” i ha reivindicat el paper protagonista de la dona en el món laboral, que ha descrit com el següent repte del feminisme.
Per la seva banda, Mercè Amer, que va ser secretària general dels Socialistes de Manacor, diputada autonòmica, consellera del Consell de Mallorca i consellera del Govern, ha exposat que va ser “la conscienciació social i la lluita democràcia dels 70” que la va espitjar a formar part del Partit Socialista, i ha reivindicat la “revolució pacífica” del feminisme per “demostrar que les dones podem tenir i tenim participació en llocs de responsabilitat”.