Pilar Costa: “És un precedent molt perillós i és absolutament inadmissible que el PP i la ultradreta vulguin anar per altres vies que no són les plenament democràtiques en un estat de dret”
La portaveu del Grup Parlamentari Socialista ha expressat avui la “profunda preocupació” perquè, per primera vegada en democràcia s’hagi produït un “atropellament de la sobirania popular”, en relació amb la decisió ahir del Tribunal Constitucional de suspendre la tramitació de la reforma amb la qual el Govern d’Espanya cercava desbloquejar la renovació de part dels membres d’aquest tribunal que tenen el mandat caducat. També ha qualificat aquest fet de “precedent molt perillós”
Així, Costa ha criticat que és “absolutament inadmissible” que el PP i la ultradreta “vulguin anar per altres vies que no són les plenament democràtiques en un estat de dret” i ha expressat que els socialistes continuaran “lluitant amb totes les eines constitucionals perquè torni a imperar el seny i la sobirania torni a mans de la ciutadania”.
La socialista també ha destacat que s’ha arribat a aquesta situació a conseqüència d’un “ambient que la dreta ha anat sembrant des de les eleccions generals de 2019”. De fet, Costa ha recordat que avui dia encara hi ha partits com el PP que “consideren que el Govern d’Espanya és il·legítim i que el president Sánchez és un colpista”.
“Encalentir l’ambient d’aquesta manera ens duu a situacions que cap dels que som aquí haguéssim pensat mai en una democràcia consolidada”, ha lamentat la socialista.
En aquest sentit, Costa ha defensat que “atès que ens trobam en una democràcia consolidada, estic convençuda que els mecanismes d’aquests estat de dret farem que es compleixi la Constitució i que es produeixi la renovació de l’estament judicial”.
Finalment, la portaveu socialista ha recordat que fa més de trenta anys que a Espanya va desaparèixer el control previ de constitucionalitat. Es tracta d’una figura que no existeix en el nostre ordenament jurídic, ha recordat Costa, alhora que ha insistit en el fet que no s’està entrant en el fons de l’assumpte, sinó que únicament es discuteix sobre si les Corts Generals poden o no votar un contingut.
“El nostre ordenament jurídic té mecanismes suficients i garantistes per dur al Tribunal Constitucionals en cas que es consideri que una llei podria ser inconstitucional”, ha recordat.