Silvia Cano: “No hem sentit Marga Prohens qüestionar aquesta nova manera de procedir del PP, que abandona i sacrifica les dones per poder accedir al poder a Castella i Lleó”
El PSIB-PSOE ha reunit el Consell Assessor de Polítiques d’Igualtat de Gènere, l’òrgan consultiu en matèria feminista format per dones especialistes en polítiques d’igualtat dels àmbits acadèmic, sanitari, social, cultural o sindical, per analitzar la política feminista, detectar les amenaces per als drets de les dones i plantejar propostes per fer-hi front.
Així, la Secretària d’Igualtat del PSIB-PSOE, Silvia Cano, ha explicat que “una de les principals amenaces que tenim a l’horitzó és, sense cap mena de dubte, la postura del PP amb els pactes amb la ultradreta” i la renúncia del principal partit de l’oposició “al consens i la unanimitat que va implicar la llei integral contra la violència de gènere”.
“El PP, amb el pacte de la vergonya a Castella i Lleó, abraça les tesis de l’extrema dreta”, ha denunciat Cano, recordant que estan tractant “d’anivellar tots els tipus de violència de gènere”. En aquest punt, Cano ha recordat que cada dia, a l’Estat, 400 dones denuncien violència de gènere i cada cinc dies, una n’és assassinada per la seva parella o exparella.
Respecte d’això, per als socialistes resulta evident, ha destacat Cano, “que no es poden anivellar tots els tipus de violència”, i ha recordat que la violència intrafamiliar ja està tipificada com a tal en el Codi Penal.
La socialista també ha criticat que Marha Prohens, presidenta del PP de les Illes Balears i portaveu d’Igualtat d’aquest partit al Congrés dels Diputats, no s’hagi pronunciat sobre aquest fet. “No hem sentit Prohens qüestionar aquesta nova manera de procedir del PP, que suposa l’abandonament de les dones”, ha censurat Cano, emfasitzant que “han sacrificat les dones per poder accedir al poder a Castella i Lleó”.
Enfront d’aquests “retrocessos i amenaces”, Cano ha refermat el compromís dels socialistes envers els drets de les dones, i ha recordat que just aquesta setmana s’han complit quinze anys de la Llei d’Igualtat entre Homes i Dones, “una llei fita essencial en l’agenda política de la igualtat i que va suposar un abans i un després en el tractament de les desigualtats que afecten les dones només pel fet de ser dones”.
Així, la socialista ha recordat que aquesta llei pionera va suposar un “important abordatge” pel que fa a la perspectiva de gènere, regulant qüestions relacionades amb la discriminació salarial i de la dona en els llocs de feina i de l’assetjament sexual, però també d’assumptes tan cabdals com el principi de paritat, l’augment dels permisos de maternitat o la incorporació dels permisos de paternitat.
Resolució sobre la situació de les dones i nines a Ucraïna
En aquesta reunió del Consell Assessor també s’ha aprovat una proposta de resolució en suport a les dones i nines ucraïneses.
Tal com ha explicat la presidenta d’aquest òrgan consultiu, Valentina Milano, l’objectiu és “evidenciar la situació de greu vulnerabilitat” en què es troben les dones i les nines a Ucraïna, les quals es veuen obligades a fugir de ca seva en una situació de total desprotecció.
Milano ha explicat que, a través d’aquesta resolució, el Consell Assessor vol mostrar tot el seu suport als governs dels països membres de la Unió Europea, especialment d’Espanya, i també al Govern de les Illes Balears, per la protecció que estan donant a les persones que fugen de la guerra, particularment “a les bones, que s’enfronten a riscos molt específics pel fet de ser dones”.
“Volem subratllar la necessitat de protegir aquestes dones i nines de les xarxes criminals i de tràfic d’ésser humans, que aprofiten aquesta situació per intentar captar les dones que travessen la frontera, sota enganys i amenaces, per després explotar-les sexualment”, ha posat de relleu Milano.
Així mateix, ha fet especial menció de la necessària protecció cap a aquestes dones i nines un cop arribades a Espanya, per evitar que caiguin en les xarxes de tràfic de dones que operen en el país i també per ajudar-les en la integració i l’accés a l’ocupació perquè no pateixin situacions de doble discriminació, racial i de gènere, que puguin gaudir dels seus drets i que no caiguin en situació de greu vulnerabilitat.