El PSIB-PSOE ha organitzat una jornada informativa per a càrrecs públics i orgànics del partit per explicar la resposta institucional a la crisi humanitària a Ucraïna i el procés d’acollida de persones refugiades
El PSIB-PSOE ha organitzat una jornada informativa amb càrrecs institucionals i orgànics del partit sobre la resposta institucional davant la crisi humanitària ocasionada per la invasió d’Ucraïna i el procés d’acollida de les persones desplaçades que han hagut de fugir d’aquest país.
La delegada del Govern d’Espanya a les Illes Balears, Aina Calvo, ha exposat algunes de les mesures que l’executiu central ja ha posat en marxa en matèria d’acollida a refugiats d’Ucraïna, que ascendeixen a prop de tres milions i mig a tot Europa, “un èxode sense precedents” al continent europeu.
Calvo ha qualificat la crisi humanitària que es viu a Ucraïna com un “desafiament excepcional” i ha advertit que ens hem de preparar “per a una crisi llarga i intensiva”, perquè tot i que la guerra “acabi avui mateix”, les persones que han fugit del país no podran retornar-hi de manera immediata.
Això és així perquè maldament que la invasió acabàs ara mateix, el procés de reconstrucció d’Ucraïna serà ben llarg, ha reconegut Calvo, insistint en la “complexitat” dels processos d’acollida, perquè “acollir-los significa proporcionar a les persones refugiades una forma de vida en la qual es puguin manejar entre un i tres anys”.
La delegada del Govern també ha explicat que Balears, atesa la seva condició insular, és un “territori fràgil sense grans infraestructures” i que, per tant, “no tenim la possibilitat d’acollir un gran nombre de persones”
No obstant això, Calvo ha posat de relleu “la feina intensiva” de totes les administracions per trobar places a hotels o altres instal·lacions per acollir transitòriament les persones refugiades de passada cap a un lloc on puguin romandre més temps.
Per la seva banda, la directora general de Coordinació del Govern de les Illes Balears, Isabel Castro, ha exposat “l’enfocament social i econòmic” que n’està fent de la situació l’executiu autonòmic.
Entre les mesures destacades pel que fa a qüestions humanitàries, Castro ha recordat que el Govern ha posat a disposició de les persones refugiades, com a mesura a curt termini, els hotels Covid de Mallorca, Menorca i Eivissa mentre se cerca “per tots els mitjans possibles” allotjament de caràcter més permanent per a aquestes persones.
Així mateix, Castro ha insistit que la prioritat més absoluta del govern és cobrir els drets essencials d’aquestes persones, com són l’acolliment, les prestacions sanitàries i l’escolarització dels infants, per a després “seguir avançant en la resta de drets”.
Finalment, la directora d’Infància i Família del Consell de Mallorca, María Ángeles Fernández, ha exposat que “ens trobam en un moment en el qual tothom vol ajudar i col·laborar, però és imprescindible que ho facem de manera adequada”.
Així, Fernández ha insistit en el fet que tothom que vulgui ajudar ho faci contactant amb les ONG que estan en el territori o amb les administracions públiques.
La directora insular també ha remarcat la importància de treballar de manera coordinada entre totes les institucions i ha dit que la col·laboració amb el Govern de les Illes Balears i la delegació del govern és absoluta.
En aquest sentit, ha remarcat la importància de ser solidaris amb tres col·lectius extremadament vulnerables: els infants, especialment els que estan en el terreny, les dones i les persones més grans, “que no surten en els mitjans de comunicació, però són un dels col·lectius més vulnerables”.
La trobada ha estat organitzada per la Secretaria de Drets Humans i Migracions del PSIB-PSOE, a càrrec d’Omar Lamín, i també ha comptat amb la participació de l’advocat expert en asil Luis Ciges, qui ha explicat les qüestions purament tècniques dels processos d’acollida i ha resolt els dubtes més específics als participants en aquesta trobada, que han superat la cinquantena de persones.